Een leuke baan of een warm thuis: veel mensen bieden hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne en dat is natuurlijk hartverwarmend. Helaas zijn er ook mensen met kwade bedoelingen. Mensen die op de vlucht zijn na een conflict, lopen extra risico om slachtoffer te worden van uitbuiting of mensenhandel. Wat is mensenhandel, hoe herken je het en wat kun je ertegen doen?
Wat is mensenhandel?
Slachtoffers van mensenhandel worden uitgebuit: zij moeten onder schrijnende omstandigheden werken, of sekswerk of criminele activiteiten uitvoeren. Mensenhandelaren gebruiken chantage, misleiding, geweld of bedreiging om slachtoffers daartoe te dwingen. Dit gebeurt zowel onderweg als na aankomst in Nederland.
Hoe herken je dat er iets niet pluis is?
- Het lijkt erop dat de vluchteling wordt misleid. Krijgt iemand een aanbod voor werk dat te goed klinkt om waar te zijn? Misschien een salaris dat veel hoger is dan je zou verwachten of een geheel verzorgde baan als model of kapper in een ander land? Dit zou een signaal kunnen zijn dat er iets niet klopt.
- Het lijkt alsof iemand anders controle over de persoon heeft. De persoon wordt bijvoorbeeld geïsoleerd en komt bijna niet buiten. Of iemand anders doet het woord, bijvoorbeeld bij het inschrijven bij de gemeente.
- Er zijn slechte arbeidsomstandigheden. De persoon moet veel werken onder slechte omstandigheden en krijgt daar nauwelijks voor betaald. Als de werkgever onderdak heeft geregeld, is dat onder de maat.
- Er zijn sporen van mishandeling. Denk bijvoorbeeld aan blauwe plekken of andere sporen van geweld.
- De persoon lijkt angstig. De persoon lijkt bang te zijn voor iemand of doet geheimzinnig over zijn of haar werk.
Wat kun jij doen om het risico op mensenhandel te beperken?
Heb jij contact met mensen uit Oekraïne? Dit kun jij doen om het risico op uitbuiting en mensenhandel zoveel mogelijk te beperken:
- Help vluchtelingen om zich te registreren bij de gemeente, zodat ze in beeld zijn en legaal mogen werken.
- Deel deze flyer met mensen uit Oekraïne, zodat ze zich bewust zijn van het risico op uitbuiting en ze weten waar ze terecht kunnen voor hulp.
- Wijs de mensen op informatie over hun rechten en over gezond en veilig werken.
- Volg onze e-learning ‘Herkenning Mensenhandel’
Wat kun je doen als je vermoedt dat er sprake is van mensenhandel?
- Bel de Mensenhandel Helpdesk van CoMensha voor advies ((0)33 448 11 86) of chat met Fier (ook ’s avonds en in het weekend)
- Vermoed je uitbuiting op het werk? Verwijs vluchtelingen door naar FairWork voor hulp in eigen taal.
- Is er sprake van direct gevaar? Bel 112 of de politie.
- Ben je Rode Kruis-vrijwilliger? Dan kun je jouw zorgen melden bij je coördinator; die pakt het verder op.
Het Rode Kruis helpt
Het Rode Kruis helpt in Nederland om mensenhandel te herkennen. We geven hiervoor bijvoorbeeld trainingen op scholen.