Word vrijwilliger Doneer

We hebben jouw hulp nodig: sluit je aan als vrijwilliger!

Geplaatst op 13 mei 2024

Overstromingen, brand of elektriciteitsuitval: er kan van alles gebeuren. Hoe groot of klein een ramp ook is, hulpverleners door het hele land staan dan klaar om te helpen. Maar om ook in de toekomst hulp te kunnen blijven verlenen hebben we vierhonderd vrijwilligers nodig die zich in willen zetten voor mensen in nood.

Hoe het is om Rode Kruis-vrijwilliger te worden kan Nathalie van Hees als beste vertellen. Ze is al ruim vijf jaar bevolkingszorg-vrijwilliger bij het Rode Kruis en hielp al vaak mensen na een noodsituatie. Ze vertelt daarover: “Voor mij is het heel waardevol, omdat je mensen bijstaat tijdens een van de moeilijkste momenten in hun leven. Ze zijn ontredderd en ongerust. Dankzij onze aanwezigheid voelen zij zich vaak veiliger en rustiger.” 

Dankbaar werk

 Wat Nathalie het meest is bijgebleven, is een flat die vroeg in de ochtend afbrandde: “Mensen waren alles kwijt: hun huis, hun huisdier, hun spullen. Velen hadden alleen een pyjama aan en waren hun telefoon kwijt. Ze waren aangeslagen, maar wel heel rustig. Je bent wat dat betreft echt sterker dan je denkt! Wanneer zij iemand in Rode Kruis-kleding zien, stelt hen dat gerust. Wij bieden een luisterend oor, zorgen voor wat te eten en regelen kleding of een deken. Het is echt heel dankbaar werk.”  

Mensen naar een veilige plek brengen

Als je je aanmeldt als bevolkingszorg-vrijwilliger kun je in heel veel verschillende situaties ingezet worden. Zo helpen ze, net als Nathalie, bij een brand, als ze reizigers gestrand zijn of zetten ze bedden neer voor vluchtelingen die ergens moeten overnachten. Onze vrijwilligers zorgen dat mensen naar een veilige plek kunnen en halen zorgen weg als dat nodig is. Denk aan het ophalen van medicijnen, een boodschap doen of contact opnemen met familieleden die misschien ongerust zijn.

Als vrijwilliger word je opgeroepen wanneer er hulp in jouw buurt nodig is. Je geeft zelf aan of je op dat moment beschikbaar bent. Het kan zijn dat je maandelijks een oproep krijgt of misschien maar één keer per jaar. Dat hangt helemaal af van het aantal incidenten bij jou in de buurt.

EHBO-cursus en training

Ben jij om en word je vrijwilliger? Dan krijg een basistraining en een gratis EHBO-cursus. Zo weet jij precies wat je moet doen. Om snel hulp te bieden is het wel handig als je een rijbewijs hebt óf een andere manier hebt om snel op de locatie te komen waar jij nodig bent.

Aanmelden?  

Ben je nieuwsgierig geworden hoe jij klaar kunt staan voor mensen in nood? Meld je vrijblijvend aan voor een online informatiesessie op rodekruis.nl/aanmelden.  

Meest recente berichten