Word vrijwilliger Doneer

Waarom Afghanistan een van de dodelijkste landen ter wereld is

Geplaatst op 09 augustus 2021

Dat Afghanistan al jaren gebukt gaat onder een bloedige oorlog, dat is je vast niet ontgaan. Maar de Afghanen krijgen nog meer ellende over zich heen. Want op dit moment lijden ze ook nog onder een vreselijke droogte, honger dreigt en COVID-19 ligt op de loer. Drie rampen die Afghanistan een van de dodelijkste landen ter wereld maken en wat we doen om te helpen.

Ramp 1: Geweld

De Afghanen gaan al meer dan veertig jaar gebukt onder geweld in hun land, maar de laatste maanden zijn extra bloederig geweest. De internationale troepen trekken zich terug uit het land en er wordt veel gevochten.

Door al het geweld vallen veel doden en gewonden. Zo behandelden we alleen al in juli meer dan dertienduizend mensen die gewond waren geraakt door wapengeweld.

Ook worden allerlei belangrijke gebouwen en spullen beschadigd. Zo zijn veel ziekenhuizen geraakt, is de elektriciteit op veel plekken uitgevallen en op sommige plaatsen zijn de watersystemen beschadigd. Door de chaos is het extra moeilijk om mensen de hulp te geven die ze nodig hebben.

Veel mensen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld. Voor sommige burgers is dit niet mogelijk omdat ze geen transport kunnen krijgen of de reis niet kunnen betalen.

kinderen wonen vanwege de droogte in opvangkampen in Afghanistan Rode Kruis
Afghanen lijden al jaren onder geweld en nu ook onder droogte en COVID-19.

Ramp 2: Droogte en honger

Op 22 juni maakte de president van Afghanistan het officieel: het land lijdt onder een gigantische droogte. In 20% van het land is de droogte matig en in 80% zelfs ernstig. Dat levert een enorm probleem op voor de boeren. Bijna 2 miljoen ton aan tarweoogst zal verloren gaan en 3 miljoen dieren dreigen door de droogte te overlijden. Mensen die op het land werkten, zijn bovendien hun baan en hun inkomen kwijt.

Door de droogte dreigt honger voor bijna een derde van de bevolking. Zo’n 11 miljoen mensen hebben hulp nodig om aan voldoende eten te komen. Veel mensen zijn naar opvangkampen getrokken. Ze hopen daar onderdak en eten te vinden.

Wat gebeurt er allemaal bij droogte? We leggen het uit in de video.

Ramp 3: Corona

Door de jarenlange strijd is het gezondheidssysteem in Afghanistan uitgehold. Veel mensen hebben geen toegang tot zorg en dat maakt het voor hen extra gevaarlijk om het coronavirus op te lopen.

Veel mensen zijn naar opvangkampen gevlucht, en daar is het risico groter dat ze het virus oplopen. Er zijn vaak geen goede water- en hygiënevoorzieningen en mensen wonen in gammele tentjes dicht op elkaar.

Bovendien heeft het virus voor veel economische problemen gezorgd. Voordat COVID-19 toesloeg, leefde zo’n 54,5% van de Afghanen onder de armoedegrens. Dit zijn ongeveer 20 miljoen mensen. De VN verwacht dat dit percentage door corona zal oplopen naar 70%.

Veel mensen wonen in geïmproviseerde tenten in opvangkampen en daar is het vaak moeilijk om afstand te houden.

Wat doet het Rode Kruis?

Onze hulpverleners zijn in alle delen van het land aanwezig en helpen waar ze kunnen:

  • We geven mensen financiële steun zodat ze eten kunnen kopen en hun gewassen kunnen herstellen. We steunen zo 280.000 mensen die zijn geraakt door de droogte.
  • We geven medische hulp aan mensen die gewond zijn geraakt in de oorlog. In de eerste helft van dit jaar behandelden we al 49.500 oorlogsslachtoffers.
  • We helpen mensen met revalideren. Sinds januari hielpen we zo al 79.953 mensen.
  • We zorgen voor betere toegang tot drinkwater. Dit jaar hielpen we daar 35.700 mensen mee.

Ook helpen?

Steun jij onze hulp aan de Afghanen? Doneer op Giro 6868 (IBAN NL83 INGB 0000 0006 868) onder vermelding van ‘Afghanistan’, of gebruik de knop hieronder.

Meest recente berichten