Ieder jaar bezoeken zo’n 1,5 miljoen toeristen het eiland, totdat de coronapandemie, 5 jaar geleden, toesloeg. Door de pandemie kreeg het eiland een flinke economische klap en herstelt daar nog steeds van. Indra Pereira werkt voor het Rode Kruis op Aruba en ziet hoe mensen op het eiland worstelen met de situatie: “Soms zie je hele gezinnen die nauwelijks rondkomen”.
Op dit moment is de economische situatie op Aruba voor veel eilandbewoners moeilijk, legt Indra uit: “Boodschappen zijn duur, elektriciteit is duur, water is duur, alles is duur, ook omdat we bijna alles moeten importeren. En als je bijvoorbeeld een alleenstaande moeder bent met vier kinderen is het bijna onmogelijk om rond te komen.”
Naast dat veel producten en goederen erg duur zijn in het land, zijn er veel mensen met schuldproblemen. Doordat er nauwelijks hulp is om mensen hierin te ondersteunen, is de armoede vaak nog groter. “Handel en het toerisme in het land zijn onze pilaren, waar we op moeten bouwen”, legt Indra uit, “Het Rode Kruis helpt daarbij.”
Warme maaltijd voor iedereen
In het zuidelijke San Nicolaas kunnen mensen die moeite hebben om rond te komen terecht bij buurtkeukens van het Rode Kruis. Drie keer per week bereiden vrijwilligers verschillende warme maaltijden. Hiermee helpen ze zo’n 50 tot 60 mensen per dag.
“Mensen die langskomen bij onze buurtkeuken, zijn allemaal verschillende inwoners van het eiland”, vertelt Indra. “Zo komen er dak- en thuislozen naar de keuken toe, maar ook studenten, ouderen en alleenstaande moeders met kinderen.” Voor Indra zijn de situaties soms schrijnend om te zien en te horen: “Je hoort dat ouders hier naartoe komen omdat ze geen andere keus hebben. Ze moeten wel om hun kinderen van een warme maaltijd te voorzien. Soms zijn het gezinnen met vier kinderen.”
Een maaltijd met een praatje
Naast (alleenstaande) ouders, wonen er veel ouderen op het eiland die de hulp van het Rode Kruis omarmen. Veel van deze mensen komen moeilijk rond en krijgen niet altijd een maaltijd op tafel. Het is vaak kiezen voor de rekening van het huis of eten. “De buurtkeuken biedt niet alleen een warme maaltijd. Het is ook een sociaal vangnet voor deze mensen, die vaak erg eenzaam zijn. Hier kunnen ze even een praatje aangaan en wordt hen gevraagd hoe het met ze gaat. Het is hartverwarmend om te zien hoe zij dit waarderen en genieten van die momenten waarop ze bij onze buurtkeuken zijn.”
Het Rode Kruis op Aruba
Met zo’n 200 vrijwilligers staat het Rode Kruis op Aruba dag en nacht klaar voor de eilandbewoners. Of het nu over voedselnood gaat of juist over voorlichting op scholen of evenementenhulp.
Houd onze kanalen in de gaten als je op de hoogte wil blijven over de ontwikkelingen over onze hulpverlening op het Caribische deel van ons Koninkrijk.