Word vrijwilliger Doneer

Zo helpen we bij de opvang van asielzoekers (maar we hopen dat dit maar heel even nodig is)

Geplaatst op 26 oktober 2021

We hebben het allemaal op het nieuws gezien deze week: de asielzoekerscentra in Nederland zitten overvol. Daarom helpen we tijdelijk een handje bij de noodopvang van asielzoekers. Dit doen we liever niet te lang, want we vinden dat de migranten snel moeten worden opgevangen op een locatie met goede voorzieningen.

Hoe we helpen

We helpen in het hele land bij de opvang van asielzoekers. Dit doen we in bestaande AZC’s, maar ook op tijdelijke noodopvanglocaties. Voorbeelden van onze hulp:

  • We richten noodlocaties in met veldbedjes.
  • Onze vrijwilligers sorteren kleding en geven die uit.
  • Onze hulpverleners delen op enkele locaties het eten uit.
  • We bieden psychosociale ondersteuning voor asielzoekers die behoefte hebben aan een luisterend oor.
  • Onze EHBO’ers zijn er voor mensen die eerste hulp nodig hebben.

Waarom we hopen dat noodopvang maar heel even nodig is

Wij vinden dat asielzoekers recht hebben op humane opvang. Zij moeten op een locatie worden opgevangen waar goede voorzieningen zijn, zoals voldoende wc’s en douches, verwarming en wifi. Daarnaast is het belangrijk dat mensen genoeg privacy hebben en een plek waar zij zich kunnen terugtrekken. Ook moet de veiligheid van mensen gegarandeerd zijn en moeten mensen toegang hebben tot medische en psychosociale hulp.

Verder vinden we het belangrijk dat asielzoekers voor langere tijd op één plek kunnen blijven, en niet steeds naar andere locaties moeten verhuizen. Met name voor kinderen is dit erg vervelend.

We hopen dan ook dat de noodopvanglocaties maar heel kort nodig zijn. En dat er snel goede locaties komen waar asielzoekers voor langere tijd op een humane manier kunnen worden opgevangen.

In tijden van nood altijd dichtbij

Het Rode Kruis helpt in tijden van nood. Bij een orkaan aan de andere kant van de wereld, maar ook bij een overstroming of crisis in eigen land. Want met afdelingen in 192 landen zijn we in tijden van nood altijd dichtbij. Zie je het Rode Kruis, zie je hulp.

Wil je meer weten over Hulp in Nederland?