Word vrijwilliger Doneer

Statiegeld inzamelen en doneren

Verkoopt jouw bedrijf, sportclub of school blikjes of flesjes, en wil je bijdragen aan een schoner milieu en tegelijkertijd het goede doel steunen? Begin vandaag nog met het inzamelen van statiegeldflessen en -blikjes en doneer het statiegeld aan het Rode Kruis.

Elke statiegeldbijdrage draagt bij aan het onmisbare werk van het Rode Kruis, dat wereldwijd mensen in nood helpt en levens redt. Meld jouw organisatie aan als innamepunt en help mee!

Doneer het ingezamelde statiegeld aan het Rode Kruis

Hoe kun je meedoen?

Het principe is simpel: op elke grote plastic fles zit 25 cent statiegeld en op kleine flesjes en blikjes 15 cent. Deze maatregel is bedoeld om de hoeveelheid plastic in zwerfafval te verminderen. Elk jaar belanden er namelijk zo’n 90 miljoen plastic flesjes in de natuur. Samen kunnen we hier wat aan doen:

 • Registreer jouw organisatie als inzamelpunt voor statiegeldflessen op de website van Statiegeld Nederland.
 • Geef bij de registratie aan dat je wilt inzamelen voor het Rode Kruis. Dit kan zowel als je de flesjes en blikjes verkoopt, inkoopt voor eigen gebruik of uitschenkt.
 • Als je wilt, kun je aandacht vragen voor je inzamelpunt door een gratis campagnepakket te downloaden of donatiebakken aan te vragen bij Statiegeld Nederland.
 • Verzamel de statiegeldflessen en -blikjes in speciale zakken die je kunt bestellen bij jouw (dranken)groothandel of leverancier. Elke zak heeft een label met een barcode die correspondeert met jouw locatie. Wanneer jouw leverancier nieuwe producten komt afleveren, neemt hij de volle zak mee naar het telcentrum. Zodra alles geteld is, wordt het statiegeld rechtstreeks overgemaakt aan het Rode Kruis, waarmee je direct bijdraagt aan hulp aan mensen in nood.
Statiegeld inzamelen voor het Rode Kruis

Laat zien dat jouw organisatie inzamelt voor het Rode Kruis

Doneer je het ingezamelde statiegeld aan het Rode Kruis? Attendeer collega’s, leden en medewerkers van jouw organisatie hierop met de speciale (digitale) poster. Deze kun je hier downloaden.

Heb je vragen of ideeën? Neem contact met ons op via bedrijven@redcross.nl.

Help mee mens en natuur te beschermen met statiegeld voor het Rode Kruis

Help mee mens en natuur te beschermen

Een warmere wereld is een wereld met meer extreem weer. Orkanen worden heftiger, hittegolven komen vaker voor en in veel regio’s valt meer of juist minder regen. Het Rode Kruis komt wereldwijd in actie om slachtoffers van natuurrampen te helpen. Maar het liefst zorgen we natuurlijk dat er helemaal geen slachtoffers zijn. Door ons beter voor te bereiden op natuurgeweld en het veranderende klimaat, kunnen we zorgen dat er minder slachtoffers vallen. Het is daarom ook extra belangrijk om onze eigen leefomgeving te beschermen. Iedereen kan een steentje bijdragen door te beginnen met het doneren van statiegeld.

Elk bedrijf waar PET-flesjes en aluminiumblikjes worden verkocht en genuttigd komt in aanmerking; van een groot kantoor- of schoolgebouw tot een wat kleinere vereniging of sportclub. Jij kunt bij jou op locatie ook statiegeldflessen en -blikjes inzamelen. Deze wordt kosteloos geplaatst. Zo draagt jouw bedrijf op een bijzondere manier bij aan het recyclen van plastic materiaal én onze onvoorwaardelijke hulp aan mensen in nood wereldwijd. Zo help je mee mens en natuur te beschermen.

Word ook innamepunt

Veel gestelde vragen over het starten van een innamepunt:

 • Waar wordt het ingezamelde statiegeld aan besteed?

  Wij gebruiken jouw ingezamelde geld om hulp te verlenen waar de nood het hoogst is. Miljoenen mensen worden ieder jaar slachtoffer van een natuurramp, gewapend conflict of andere humanitaire ramp. Samen helpen we met medische hulp, onderdak, voedsel, schoondrinkwater en sanitaire voorzieningen. Zo zorgen we ervoor dat niemand alleen staat in tijden van nood. Het is niet mogelijk om een specifieke bestemming te kiezen voor de donaties die je vanuit het statiegeld ophaalt.

 • Moet ik mij registreren als innamepunt voor statiegeld?

  Ja, het is noodzakelijk om jouw bedrijf als innamepunt te registreren bij Statiegeld Nederland.

 • Waar kan ik zakken bestellen en de ingezamelde flesjes en blikjes inleveren?

  Op de website van Statiegeld Nederland kan je alle informatie vinden die je nodig hebt om te starten als innamepunt. Ga naar de veelgestelde vragen over het retourbeleid.

 • Hoe haal ik zoveel mogelijk geld op met mijn inzamelbak?

  Plaats jouw innamepunt op een zichtbare plek. Vertel collega’s en bezoekers via een nieuwsbrief dat jouw bedrijf statiegeld inzamelt voor het Rode Kruis. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de digitale poster van het Rode Kruis.

 • Kan ik op een andere manier met het Rode Kruis samenwerken?

  Net als het bedrijfsleven staat het Rode Kruis middenin de samenleving. Daarom is samenwerken voor ons een logische keuze. We waarderen niet alleen de steun van bedrijven in vorm van donaties via statiegeld, ook kunnen we inhoudelijk waardevolle partners zijn en sterker worden door kennis te delen. Dankzij de samenwerking kunnen wij mensen in nood blijven helpen in binnen- en buitenland. Lees meer over de mogelijkheden van een samenwerking.

Op de hoogte blijven van nieuws voor bedrijven & organisaties?

Ja, ik schrijf mij in