Dossier

Vluchtelingen uit Venezuela

Laatste update: 6 september 2018

Bij grote vluchtelingenstromen denk je misschien aan Syrië en bootjes op de Middellandse Zee. Maar ook aan de andere kant van de wereld verlaten mensen hun huis door honger, gebrek aan medische zorg en uitzichtloosheid.

Door de situatie in Venezuela vertrekken steeds meer mensen uit dit land. In omliggende landen als Colombia, Peru, Ecuador, Brazilië en op de Caraïbische eilanden zijn in totaal inmiddels 2,3 miljoen vluchtelingen geregistreerd. Mensen die halsoverkop hun land ontvluchten, zijn extreem kwetsbaar en hebben dringend behoefte aan humanitaire hulp. De meesten hebben lange afstanden afgelegd en zijn fysiek en mentaal uitgeput.

Naast gebrek aan basisbehoeften zoals eten, onderdak en gezondheidszorg, lopen vluchtelingen ook verhoogd risico op uitbuiting (seksuele uitbuiting, mensenhandel, drugshandel), toenemende xenofobie en criminalisering van vluchtelingen.

In maart 2018 heeft UNHCR alle omringende landen opgeroepen om vluchtelingen uit Venezuela toegang te verlenen tot hun grondgebied en ze humanitaire bescherming te verlenen. Maar sommige van die buurlanden worstelen zelf ook met economische en politieke instabiliteit. Het gevolg: miljoenen mensen zitten zonder werk en lijden honger.

2.3 mln.

mensen uit Venezuela staken sinds 2015 de grens over naar omringende landen