Hartstilstand (circulatiestilstand)
Als het slachtoffer bewusteloos is, moet je direct 1-1-2 (laten) bellen. Als het slachtoffer niet of niet normaal ademt of als je twijfelt, begin je zo snel mogelijk met de reanimatie. Je start direct met 30 borstcompressies en geeft daarna 2 beademingen tot de AED arriveert. Als je de AED al tot je beschikking hebt, sluit je die zo snel mogelijk aan. Voor een uitgebreide uitleg van reanimatie verwijzen we je naar deze pagina.
Wat stel je vast bij een hartstilstand?
- Het slachtoffer reageert niet op aanspreken en schudden (bewusteloos).
- Het slachtoffer ademt niet normaal (heeft geen effectieve ademhaling).
Wat doe je bij een hartstilstand?
- Bel of laat 1-1-2 bellen.
- Zet je telefoon op de luidspreker.
- Laat een AED halen indien deze beschikbaar is.
- Volg instructies 1-1-2 centralist op.
- Controleer ademhaling: ademt niet normaal (heeft geen effectieve ademhaling):
- Start reanimatie:
- volg instructies centralist en/of aanwezige AED;
- ga door met reanimatie: 30 borstcompressies en 2 beademingen.
- als er een tweede hulpverlener is: wissel elke 2 minuten.
Wat heb je nodig?
- Een Automatische Externe Defibrillator (AED)
Wat is reanimatie?
Reanimatie is op een kunstmatige manier zuurstofrijk bloed rondpompen door borstcompressies en beademing. Reanimatie kan schade aan vitale organen zoals de hersenen en het hart beperken of voorkomen. In het algemeen zal reanimatie het normale hartritme niet herstellen. Goed uitgevoerde reanimatie (en vooral borstcompressies) zorgt ervoor dat eventuele defibrillatiepogingen een grotere kans van slagen hebben en verdubbelt de kans op overleving.
Let op: Reanimeren is een vaardigheid die je het beste leert tijdens een Reanimatie en AED-cursus. Het Rode Kruis heeft een Reanimatie en AED-cursus van 4 uur, waarbij je reanimeren en het gebruik van de AED oefent onder begeleiding van een Rode Kruis-instructeur.
Weet jij hoe je reageert bij een ongeval?
Kom erachter tijdens een EHBO-cursus. Onze EHBO-instructeurs oefenen met jou belangrijke EHBO-vaardigheden, zodat jij weet wat je moet doen bij bewusteloosheid of een ernstige verslikking. Of leer reanimeren en een AED gebruiken. Volg een cursus bij jou in de buurt of op locatie. Wist je dat een EHBO-cursus vaak door de zorgverzekeraar wordt vergoed?
Download de gratis EHBO-app
Van brandwond tot vergiftiging en van bewusteloosheid tot een kneuzing: Met de EHBO-app heb je alle EHBO instructies altijd op zak.