Word vrijwilliger Doneer

Astma-aanval

Er komt een vriendje van de basisschool bij je zoon langs en ze gaan samen met de hond en de konijnen spelen. Dan snakt het vriendje ineens naar lucht. Zijn piepende ademhaling gaat door merg en been. Wat kun je doen bij een astma-aanval (COPD)?

Hoe herken je een astma-aanval?

  • Moeilijke ademhaling, langere uitademingtijd dan normaal
  • Naar adem snakken
  • Hals- en schouderspieren bewegen mee met ademhaling
  • Angst, onrust, een versnelde hartslag of hartkloppingen

Wat doe je bij een astma-aanval?

  • Bel of laat 112 bellen bij hevige benauwdheid of snelle ademhaling in combinatie met een veranderde huidskleur.
  • Maak knellende kleding bij de hals los. Zoek naar de meest geschikte houding.
  • Neem contact op met de huisarts of spoedpost wanneer er geen astma-medicijnen zijn of deze niet helpen. Of bij sneller ademen, een piepende ademhaling of wanneer het ademen pijn doet.
  • Een mantelzorger kan een patiënt helpen om een vernevelaar te gebruiken of medicijnen in te nemen.

Wat kan een astma-aanval veroorzaken?

Een astma-aanval kan vele oorzaken hebben. Astma kan bijvoorbeeld worden opgewekt door stoffen waarvoor iemand allergisch is. Bijvoorbeeld huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren, (sigaretten)rook of parfum. Meestal reageren de luchtwegen direct, soms pas na uren.

Voor baby’s met astma kan alleen een huilbui al zeer vermoeiend zijn. Kleuters met astma zijn vaak hangerig of lusteloos en kunnen hun vriendjes niet bijhouden met fietsen of rennen.

Download de gratis EHBO-app

Wanneer is een wespensteek gevaarlijk? En waar moet je op letten bij een bloedneus? Met onze gratis app heb je alle EHBO-instructies altijd op zak.

Meer EHBO-tips

kortadem

Kortademigheid

Sportief of niet: kortademigheid overkomt iedereen weleens. Meestal is dat geen reden tot paniek. Je leest hier wat je kunt doen.

Lees meer
Epilepsie

Epilepsie

Valt iemand plotseling op de grond en begint hij of zij schokkende bewegingen te maken? Jij kunt helpen als iemand een epileptische aanval krijgt.

Lees meer
Vrouw houdt wanhopig handen tegen het hoofd.

Paniekaanval

Een paniekaanval is een heftige ervaring. Lees hier hoe je een paniekaanval herkent, en hoe je kunt helpen als iemand een aanval heeft.

Lees meer

Gratis handige EHBO-tips direct in je mailbox?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief