Word vrijwilliger Doneer

Contact met een zee-egel

Een heerlijke vakantie in Turkije, je hebt er zo lang naar uitgekeken. Na dagen aan het zwembad te hebben gelegen, is het vandaag tijd voor een duik in de zee. Je rent het water in, maar nog vóór je goed en wel in het water bent beland, voel je een stekende pijn in je voet. Je bent op een zee-egel gaan staan en je voet zit vol met splinters. Wat moet je doen?

Wat stel je vast na contact met een zee-egel?

  • Stekende pijn in je voet
  • Afgebroken stekels in je voet, die eruit zien als splinters
  • Je kunt niet meer op je voet staan
Stekels van de zee egel in een voet

Wat doe je na contact met een zee-egel?

  • Was je voet voorzichtig met water om vuil, algen en zand weg te spoelen.
  • Verwijder de stekels met een pincet.
  • Week je voet in azijn of leg er een doek gedrenkt in azijn op. Zo los je de stekels op die je met een pincet niet hebt kunnen verwijderen.
  • Stop vervolgens je voet gedurende 20 tot 40 minuten in heet water, zo warm als je aankunt. Dit zorgt ervoor dat de pijn weggaat. Leg dan weer een doek gedrenkt in azijn op je voet. Wissel dit af; zodra je pijn voelt, stop je je voet weer in heet water.
  • Ga je slapen? Leg dan een doek met azijn op je voet, doe hier aluminiumfolie overheen en zet het vast met tape of plakband. Zo blijft de doek de hele nacht om je voet zitten. Hoe langer je azijn tegen je voet aanhoudt, hoe sneller de stekels verdwijnen. Dit kan wel enkele dagen duren.
  • Zijn de stekels er (grotendeels) uit? Desinfecteer je voet dan om infecties te voorkomen en dek hem af.

Is het verstandig een dokter op te zoeken?

Bij stekels in je voet hoef je niet naar de dokter, tenzij je de stekels er zelf niet uitkrijgt, je vermoedt dat je een infectie hebt opgelopen of dat je het gevoel hebt dat het er geen herstel te zien is of de pijn juist erger wordt. Bij stekels in je hand is het wel verstandig naar een dokter te gaan.

Download de gratis EHBO-app

Van brandwond tot vergiftiging en van bewusteloosheid tot een kneuzing: Met de EHBO-app heb je alle EHBO instructies altijd op zak.

Meer EHBO-tips

een hartje doorgeven Rode Kruis

Hartinfarct

Wist je dat je een hartinfarct lang niet altijd herkent aan pijn op de borst? Let op deze signalen en kom direct in actie!

Lees meer

Gratis handige EHBO-tips direct in je mailbox?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief