Word vrijwilliger Doneer

Ben jij goed voorbereid op een overstroming? De meeste Nederlanders niet

Geplaatst op 31 januari 2023

70 jaar na de watersnoodramp is het gevaar van het water nog niet geweken. Door klimaatverandering wordt de kans op overstromingen en wateroverlast groter. En daar zijn de meeste Nederlanders niet goed op voorbereid, blijkt uit een nieuw onderzoek van het Rode Kruis.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders zich niet echt (58%) of helemaal geen (28%) zorgen maken over overstromingen. Slechts 4% van alle respondenten acht de kans groot dat hun woning (gedeeltelijk) onder water komt te staan in de komende 10 jaar.

Weinig zorgen en slecht voorbereid

Een opvallend resultaat, vinden wij. In 2018 deden we namelijk een vergelijkbaar onderzoek, waaruit bleek dat een kwart van de mensen zich zorgen maakte om een overstroming. Nu is dit cijfer gedaald tot 14%. Dit terwijl bijna 1 op de 4 ondervraagden zelf te maken heeft gehad met een grote overstroming of iemand kent die ermee te maken heeft gehad.

Ook hebben maar weinig mensen zich voorbereid: ruim 80% van de respondenten geeft aan ‘niet echt’, of zelfs ‘helemaal niet’ te zijn voorbereid op een overstroming. De overstromingen in Limburg zijn voor de meeste mensen geen reden geweest om voorbereidingsmaatregelen te treffen. Maar 6% geeft aan actie te hebben genomen na deze gebeurtenis.

Overstroom jij?

Kortom: we zijn niet goed voorbereid op een volgende overstroming. En dit is best zorgelijk. Meer dan de helft van de Nederlanders woont namelijk in een gebied dat kan overstromen. Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel en zal extreem weer vaker voorkomen. Dit kan in de rivieren tot wateroverlast leiden en ook de Noordzee kan met zware storm en hoogwater een bedreiging vormen.

Wil jij weten of je risico loopt? Op de website www.overstroomik.nl kun je aan de hand van je postcode opzoeken of het water ook in jouw buurt te hoog kan komen.

Zorg verder dat je weet hoe je je kunt voorbereiden op een overstroming. Er zijn een hoop dingen die je nu al kunt doen om je voor te bereiden op extreem weer. Zo kun je een noodpakket maken met alles wat je nodig hebt tijdens een noodgeval.

Meer tips

Weten wat je verder kunt doen om je voor te bereiden op een noodgeval? Lees alle tips van het Rode Kruis en wees goed voorbereid!

Wil je meer weten over Corona?