Word vrijwilliger Doneer

Ben jij voorbereid op noodsituaties? Met een noodpakket in huis wel

Geplaatst op 30 oktober 2023

Heb jij genoeg eten in huis om een paar dagen door te komen? En kun je voor licht zorgen als er geen stroom is? Het hebben van een noodpakket in huis kan van levensbelang zijn in noodsituaties. Toch heeft minder dan één op de vier Nederlanders een noodpakket in huis, blijkt uit een nieuw onderzoek van het Rode Kruis.  

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de mensen die geen noodpakket hebben, er nog nooit serieus over nagedacht heeft om er een samen te stellen. Bovendien heeft bijna 30% geen idee wat er precies in een noodpakket hoort te zitten. Als gevolg hiervan is zo’n 76% van de duizend ondervraagden niet goed voorbereid op noodsituaties. 

Voorbereiden op rampen 

En dat is zorgwekkend. Het weer wordt namelijk steeds extremer, en ook in Europa krijgen we te maken met zware stormen, hevige regenval en hittegolven. Deze weersomstandigheden kunnen rampzalige gevolgen hebben, zoals de overstromingen in Limburg in 2021. Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking woont in gebieden die gevoelig zijn voor overstromingen. Daarom is het belangrijk dat Nederlanders zich goed voorbereiden op mogelijke rampen. 

Om aandacht te vragen voor het belang van een noodpakket, delen we 800 pakketten uit aan gezinnen die op dit moment al ondersteund worden door het Rode Kruis door middel van de ontbijttas. De noodpakketten zijn gedoneerd door onze partner FedEx.  

Wat zit er in een noodpakket? 

Een noodpakket bevat spullen die belangrijk zijn in noodsituaties, zoals een EHBO-set, reddingsdeken, desinfecterende handgel, een zakmes met gereedschap, touw, radio met zaklamp, een fluitje, kaarsen en waterdicht verpakte lucifers. Daarnaast raden we aan om extra items toe te voegen, zoals 3 liter water per persoon per dag, contant geld, houdbaar voedsel, verzorgingsproducten, babyvoeding en andere benodigdheden die voor jou belangrijk zijn. Zorg ook voor kopieën van belangrijke documenten en reservesleutels van je huis of auto. 

Bereid je voor 

Een aanslag, extreem harde storm of een overstroming: je hoopt natuurlijk dat het je nooit overkomt. Maar als je tóch in een noodsituatie belandt, kan een goede voorbereiding cruciaal zijn. Met de tips van het Rode Kruis zorg je dat je veilig blijft.  

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?