Word vrijwilliger Doneer

Bernadette hielp Luuk bij een wespensteek in de keel: “Je probeert niet in paniek te raken”

Laatste update: 27 juli 2023

We gaan deze zomer massaal dagjes weg in eigen land. Maar een dagje pretpark of dierentuin kan flink verpest worden door een klein venijnig beestje: de wesp. “Ik zag de halfdode wesp liggen tussen de ballen in de ballenbak, terwijl Luuk schreeuwde en naar zijn keel greep. Je denkt dan niet, je doet.”

Iedere ouder kent het moment wel. Na een dag slenteren in een pretpark strijk je neer op een terrasje. De ijsklontjes tinkelen gezellig tegen de rand van je glas en je geniet van het zonnetje terwijl de kinderen even spelen.

“En dan hoor je ineens een gil”, herinnert Bernadette zich. “Het was Luuk, het zoontje van mijn vriendin, die volkomen in paniek huilde en naar zijn keel greep.” Luuk zat zoet te spelen met de andere kinderen in de ballenbak toen het plotseling misging.

Bernadette wist gelukkig wat ze moest doen bij een wespensteek in de keel.

Een dode wesp in de ballenbak

Bernadette: “Omdat hij zo in paniek was, zagen we niet meteen wat er aan de hand was. Ik zag dat zijn moeder ook van schrik niet zo goed wist wat ze moest doen. Toen ik de halfdode wesp tussen de ballen zag liggen, wist ik wat er aan de hand was.”

Bernadette wist ook dat een wespensteek in de keel niet niks is: dat kan verkeerd aflopen. “Je probeert dan vooral niet in paniek te raken. Ik holde terug naar ons tafeltje, pakte een ijsklontje uit mijn glas en liet Luuk daar op zuigen om het risico op een grote zwelling in de keel te voorkomen. En daarna meteen door naar de EHBO.”

Augustus wespenmaand

De maand augustus is dé wespenmaand. Het is het moment dat nieuwe wespenlarven uitkomen. Tegelijkertijd hoeven de werksters de larven niet meer te voeden en zij kunnen dus zelf op zoek gaan naar nieuwe voedselbronnen. Daarom is het in augustus extra opletten geblazen.

Bernadette: “Bij blikjes frisdrank letten we er altijd op of er niet een wesp in een onbewaakt moment naar binnen is gekropen en zo in het keelgat terecht kan komen. Maar dit was pure pech. Luuk moest heel hard lachen en een wesp vloog zo naar binnen. Daar doe je natuurlijk niets aan.”

De schrik zat er goed in, maar gelukkig was hulp nabij. “De EHBO’er van het pretpark heeft gelukkig goed kunnen helpen, waardoor de wespensteek nu vooral een spannend verhaal is geworden.”

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?