Word vrijwilliger Doneer

Blessures en noodgevallen tijdens het EK: het Rode Kruis staat paraat

Geplaatst op 01 juli 2024

Een gebroken neus, een liesblessure, of iemand in het publiek die zich niet lekker voelt: er gebeurt van alles tijdens het Europees Kampioenschap (EK) voetbal in Duitsland. En wanneer er medische hulp nodig is, komen de vrijwilligers van het Duitse Rode Kruis in actie. Zo zijn ze aanwezig bij alle wedstrijden, trainingen en evenementen voor, tijdens en na de wedstrijden.

“Van Berlijn tot Leipzig en van Keulen tot München: we zijn aanwezig in en rondom negen voetbalstadions”, vertelt Philipp Wiesener, hoofd Nationale Crisisbeheersing en Civiele bescherming bij het Duitse Rode Kruis, trots in een interview. “Tijdens tenminste 292 trainingen en 46 wedstrijden zijn minimaal 6.000 vrijwilligers uit het hele land actief.”

Verlenen van medische zorg

De duizenden vrijwilligers van het Duitse Rode Kruis zijn verantwoordelijk voor de medische zorg van spelers én fans tijdens het EK. Hoewel de ploegen eigen teamartsen bij zich hebben, zijn het de Rode Kruis-vrijwilligers die de spelers met een brancard het veld afdragen. Zij zijn opgeleid tot EHBO’er of medisch assistent en zijn daardoor van groot belang tijdens zo’n groot evenement.

Een logistieke uitdaging

Volgens Philipp is het EK vooral een logistieke uitdaging. “We checken steeds welke stad, welk stadion en welk basiskamp nog mensen nodig heeft. Daarnaast moeten alle vrijwilligers op de juiste plekken komen.” Het hoofdkantoor van het Duitse Rode Kruis staat in Berlijn en functioneert nu als coördinatiecentrum. Het is een soort alarmcentrale voor noodsituaties, dat nu is ingericht voor het EK.

Per stadion wordt bijgehouden hoeveel vrijwilligers en welke materialen er nodig zijn. In Dortmund zijn dat bijvoorbeeld 170 EHBO’ers, 80 hoogopgeleide paramedici, 40 paramedische assistenten, 3 artsen en een hulpverleningsauto.

Rode Kruis vrijwilligers helpen bij het EK in Duitsland
Rode Kruis-vrijwilligers helpen een supporter tijdens een wedstrijd van het EK voetbal in Duitsland.

Altijd paraat staan

Flexibiliteit is volgens Philipp van groot belang tijdens het evenement. “De vrijwilligers staan bijvoorbeeld ook klaar bij trainingen. Het kan gebeuren dat een trainer zegt: ‘Ik wil over 20 minuten trainen in plaats van op de afgesproken tijd’. Dan moeten de vrijwilligers paraat staan.”

Volgens Philipp zijn het zware weken. “We hopen dat er geen andere rampen gebeuren, zoals een overstroming. Toch zijn we ondanks de grote inzet voor het EK ook daarop voorbereid. In totaal hebben we bij het landelijke Rode Kruis 180.000 noodhulpvrijwilligers.”

Trots op vrijwilligers

Philipp is erg trots op de vrijwilligers: “Ze zijn erg enthousiast om te helpen tijdens het EK. Ze vinden het heel bijzonder om de voetballers te zien spelen en om deel uit te maken van dit enorme toernooi. Velen meldden zich aan voor dit evenement. Sommigen hebben zelfs hun vakantie verschoven of vrije dagen opgenomen. Ik ben alle hardwerkende, enthousiaste vrijwilligers die zich deze zomer inzetten ontzettend dankbaar.”

Pro in Sport EHBO

Tijdens het voetballen, maar ook tijdens andere sporten kan er soms iets misgaan. Wekelijks belanden er dan ook zo’n duizend sporters op de Spoedeisende Hulp (SEH) en zijn er meerdere gevallen van hartfalen tijdens en na het sporten. Weet jij wat je moet doen in zo’n geval?

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?