Morgen is de start van de Nijmeegse 4Daagse. En dat betekent natuurlijk: blaren, blaren en nog meer blaren. Om lange rijen bij het blaren prikken te voorkomen, heeft het Rode Kruis iets nieuws bedacht: mensen moeten vooraf zelf hun voeten schoonmaken en wandelaars met kleine blaren worden eerder geholpen.
Een aantal feiten en cijfers, om mee te beginnen. In totaal staan er maar liefst 860 Rode Kruis-vrijwilligers klaar tijdens de Nijmeegse 4Daagse. Vorig jaar voerden zij zo’n 1800 blaarbehandelingen uit. Dat waren er een heel stuk minder dan de editie daarvoor, in 2019. Toen waren dat er ruim 5800. Dat komt onder andere doordat er vorig jaar een dag minder werd gewandeld door het extreem warme weer. Bijna 86% van alle deelnemers die een blaarbehandeling krijgt, loopt de Nijmeegse 4Daagse trouwens gewoon uit.
Tekst gaat verder onder video
Schone voeten
Goed, je kunt je waarschijnlijk een voorstelling maken van de drukte bij de behandelposten. Om de wachttijd zo minimaal mogelijk te houden, krijgen alle wandelaars in de wachtkamer alvast een speciaal doekje waar zij zelf hun voeten mee kunnen schoonmaken. Schoenen uit, sokken uit – al met al scheelt dat een heleboel tijd. Daarnaast is er voor mensen met kleine blaren dus voor het eerst een zogenaamde priority service. Zij worden eerder geholpen dan mensen met grote blaren.
Meer dan alleen blaren
Het is dit jaar de 75e keer dat het Rode Kruis ondersteunt tijdens de Nijmeegse 4Daagse. De meeste vrijwilligers zijn Eerste Hulpverleners. Zij staan klaar voor kleine en grote ongevallen: van de welbekende blaren tot aan krampen, insectenbeten en flauwtes. Behalve vrijwillige hulpverleners, zijn er ook vrijwilligers die ondersteunen op het gebied van onder andere facilitair en logistiek.