Word vrijwilliger Doneer

Cholera golft door Malawi en we schalen onze hulp op

Geplaatst op 03 februari 2023

Flinke zorgen over Malawi: het land kampt op dit moment met de ergste cholera-uitbraak in twintig jaar. Meer dan 33.500 mensen zijn besmet en bijna 1100 mensen zijn door de ziekte overleden. Daarom gaan we snel meer hulp verlenen in het land.

De situatie in Malawi is het afgelopen jaar flink uit de hand gelopen. Precies een jaar geleden werd de eerste cholerapatiënt geregistreerd en daarna heeft de ziekte zich verspreid naar alle 29 districten van het land. Zo’n 10 miljoen mensen lopen kans besmet te raken, waaronder 5 miljoen kinderen.

Wat is cholera?

Cholera is een besmettelijke ziekte die je kunt krijgen na een infectie met de vibrio cholerae-bacterie. Die bacterie wordt met name verspreid via vervuild water. De bacterie komt dan bijvoorbeeld terecht in water dat mensen gebruiken om te drinken of om hun eten in te wassen. De ziekte kan zich extra makkelijk verspreiden op plekken waar veel mensen dicht op elkaar leven, waar het moeilijk is om goede hygiënemaatregelen te nemen of waar mensen geen goede toegang hebben tot schoon drinkwater.

Patiënten met cholera krijgen meestal heftige diarree, moeten overgeven en krijgen uitdrogingsverschijnselen. De ziekte is vaak goed te behandelen, maar dan moet je er wel snel bij zijn. Als mensen op tijd de juiste behandeling krijgen, overlijdt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ongeveer 1% van de patiënten. In Malawi ligt dit percentage echter flink hoger: daar is dit jaar 3,25% van de patiënten onder cholera bezweken.

Uitbraak tegengaan

Het Rode Kruis helpt in Malawi om de cholera-uitbraak tegen te gaan. Daarbij proberen we vooral te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt. Onze vrijwilligers zorgen bijvoorbeeld voor een veilige watervoorziening en werkende toiletten. Daarnaast gaan zij langs de deuren om voorlichting te geven.

Aan mensen die de ziekte toch hebben opgelopen, delen onze hulpverleners in Malawi ORS uit. Deze oplossing van zouten en suikers kan helpen om uitdroging te voorkomen.

Meer landen met cholera-uitbraken

Malawi is helaas niet het enige land met een cholera-probleem. In het afgelopen jaar hebben dertig landen te kampen gekregen met een uitbraak van de ziekte. Daaronder is bijvoorbeeld Haïti, waar cholera in een paar maanden tijd honderden slachtoffers heeft gemaakt. In Nigeria zijn minstens 6.000 gevallen geregistreerd na overstromingen, en ook Libanon kampt met de eerste uitbraak sinds 1993.

In actie bij rampen wereldwijd

Het Rode Kruis is er wereldwijd voor mensen in nood. Als je ziek wordt door cholera, maar ook als je huis instort door een aardbeving of als je moet vluchten voor een conflict. Wie dan ook, waar dan ook, waarom dan ook: zie je het Rode Kruis, zie je hulp.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?