Word vrijwilliger Doneer

Comeback polio bedreigt 11 miljoen kinderen op Filipijnen

Geplaatst op 25 oktober 2019

Het Rode Kruis verdrievoudigt het aantal polio-inentingen op de Filipijnen, waar de ernstige ziekte aan een alarmerende comeback bezig is. Doel van het Filipijnse Rode Kruis toen polio begin oktober de kop opstak was om 30.000 Filipijnse kinderen tegen de ziekte in te enten. Inmiddels zijn al 60.000 kinderen gevaccineerd en is het doel bijgesteld naar 100.000.  “We zijn vooral bezorgd om kinderen jonger dan 5 jaar die in sloppenwijken en op het platteland wonen”, zegt Richard Gordon, baas van het Filipijnse Rode Kruis. “Het klopt gewoon niet dat kinderen in de 21ste eeuw risico lopen door een ziekte als polio levenslang gehandicapt te raken of zelfs te overlijden.”

Hoe het begon

In september werd bekend dat een 3-jarig meisje op het eiland Mindanao besmet was met het poliovirus. Het was het eerste bevestigde polio-geval op de Filipijnen sinds het jaar 2000. Een paar dagen later maakte het ministerie van Volksgezondheid een tweede geval bekend. Slachtoffer: een 5-jongen uit de provincie Laguna. Het polio-virus werd vervolgens aangetroffen in het riool van miljoenenstad Manila.

Slechte hygiëne

Oorzaken van de heropleving van polio op de Filipijnen zijn volgens deskundigen de lage vaccinatiegraad voor polio, gebrekkige monitoring van mogelijke poliosymptomen en slechte hygiëne. Polio wordt vooral overgedragen via voedsel, water of handen besmet met het virus als gevolg van contact met menselijke uitwerpselen. Goede hygiëne is van vitaal belang: handen wassen kan verspreiding en besmetting helpen voorkomen.

Wat is polio?

Polio is een ernstige besmettelijke ziekte die verlammingen kan veroorzaken, kan leiden tot blijvende restverschijnselen en soms tot overlijden. De ziekte kan niet worden behandeld, maar kan alleen worden voorkomen met een veilig en effectief vaccin waarmee wereldwijd 2 miljard kinderen zijn ingeënt, zo vermelden de WHO en het RIVM.

Polio uitroeien

“We zijn zeer bezorgd”, laat Chris Staines, hoofd van het Filipijnse Rode Kruis, weten. “De terugkeer van polio op de Filipijnen bedreigt 11 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar. We doen een beroep op alle ouders om hun kinderen tegen het virus te beschermen.”

Kinderen kwetsbaarst

Rode Kruis-gezondheidsexpert Marina Manger Cats vertelt dat kinderen zo kwetsbaar zijn omdat hun afweersysteem nog niet goed is ontwikkeld. “Bovendien vertonen zij vaker risicogedrag, niet consequent en goed handen wassen op de juiste momenten bijvoorbeeld.”

“Kinderen in de sloppenwijken lopen de grootste risico’s door hun lagere toegang tot zorg en inentingsprogramma’s, slechte leefomstandigheden (water, sanitatie), armoede en ondervoeding.”

Cats verwacht meer epidemieën in de regio. “Veel kinderen zijn niet volledig ingeënt; de dekking voor poliovaccinatie is ver onder de gewenste 90-95% en dit geldt ook voor andere kindervaccins. Behalve polio is er op dit moment ook een mazelen-uitbraak op de Filipijnen.”

Noodhulpfonds Rode Kruis

Het Internationale Rode Kruis maakt meer dan 300.000 euro uit zijn noodhulpfonds vrij voor ondersteuning van het Filipijnse Rode Kruis bij het huis-aan-huis vaccineren in risicovolle gebieden. Ook worden sociale mobilisatieteams en een informatiecampagne ingezet om mensen te wijzen op het belang van vaccinatie.

Al derde epidemie dit jaar

Polio is de derde gezondheidscrisis dit jaar waar het Filipijnse Rode Kruis mee te maken krijgt. Het begon in februari met een mazelenepidemie, waarbij het Rode Kruis zogenoemde ‘measles care units’ neerzette waarin 3.400 patiënten werden verzorgd. Ongeveer 17.000 kinderen tussen 6 maanden en 5 jaar kregen een inenting. Tijdens de dengue-epidemie afgelopen zomer verzorgde het Rode Kruis 5.000 patiënten en bereikte het 120.000 mensen met voorlichting over preventie.

Al derde epidemie dit jaar

Polio is de derde gezondheidscrisis dit jaar waar het Filipijnse Rode Kruis mee te maken krijgt. Het begon in februari met een mazelenepidemie, waarbij het Rode Kruis zogenoemde ‘measles care units’ neerzette waarin 3.400 patiënten werden verzorgd. Ongeveer 17.000 kinderen tussen 6 maanden en 5 jaar kregen een inenting. Tijdens de dengue-epidemie afgelopen zomer verzorgde het Rode Kruis 5.000 patienten en bereikte het 120.000 mensen met voorlichting over preventie.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?

Programma Partnership

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan

12 juli 2024

Zuid-Soedan kampt met vele burgeroorlogen en natuurrampen. Het Programma Partnerschap-project (PPP), een samenwerking tussen de Europese Unie en het Rode Kruis, biedt een lichtpuntje. Dit project helpt de Zuid-Soedanezen beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Lees meer