Word vrijwilliger Doneer

Coronavirus slaat hard toe in Zuid-Azië, ook buurlanden India zwaar getroffen

Geplaatst op 06 mei 2021

De coronasituatie in Zuid-Azië wordt steeds zorglijker. Niet alleen India, maar ook buurlanden Nepal, Bangladesh en Pakistan hebben te maken met recordsterftecijfers. Ook liggen de ziekenhuizen in de landen overvol door de enorme aantallen coronapatiënten. Er is dringend meer internationale steun nodig om een grotere ramp te voorkomen. De samenwerkende hulporganisaties willen de hulp in de regio zo snel mogelijk opschalen. Steun jij onze wereldwijde coronahulp? Doneer dan op Giro555!

De afgelopen week bereikten steeds meer zorgwekkende beelden uit India de internationale journaals. Ziekenhuizen kunnen het aantal coronapatiënten nauwelijks aan en er is een groot tekort aan hulpmiddelen.

Ook in de buurlanden van India gaat het echter steeds slechter. Zo werden in Nepal 57 keer zoveel infecties vastgesteld als afgelopen maand. Veel besmettingen zouden bovendien niet zijn gedetecteerd. Met het groeiend aantal geïnfecteerden en slechts 1% van de bevolking volledig gevaccineerd, vreest het land dat ziekenhuizen het aantal coronapatiënten niet meer aan zullen kunnen.

Het Rode Kruis helpt

Het Rode Kruis ondersteunt de zorg in de regio en helpt om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo helpen we in Nepal bijvoorbeeld met testen, vaccinaties en hygiënemaatregelen.

In India helpen meer dan 46.000 van onze hulpverleners bij het vaccineren, in quarantainecentra, bij het verstrekken van zuurstof en het uitdelen van maskers, zeep en handschoenen. Ook leverden we tot nu toe voedsel en medicijnen aan meer dan 276.000 kwetsbare mensen.

Meer steun nodig

In India en de buurlanden is dringend extra ondersteuning nodig. Ook is er behoefte aan vaccins, medische apparatuur, zuurstof, beschermende kleding en andere hulpgoederen.

Volgens Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulp van het Nederlandse Rode Kruis, kan de ramp alleen worden ingedamd door nu snel handelen. “Alle ogen zijn deze week gericht op India, maar we moeten ook nadenken over waar we de komende weken en maanden mee te maken kunnen krijgen in andere landen en hoe we ons daar het beste op kunnen voorbereiden. We zullen er niet in slagen deze vreselijke pandemie te overwinnen totdat er vaccins beschikbaar zijn om iedereen te beschermen, ongeacht nationaliteit of inkomen, in Europa, in Azië, maar ook in Afrika, Noord- en Zuid-Amerika. Verder blijft preventie ook cruciaal.”

Help ook mee!

De samenwerkende hulporganisaties komen samen in actie om het coronavirus te bestrijden. We ondersteunen vaccinatieprogramma’s en bieden medische noodhulp. Help je ook mee om de coronacrisis te bestrijden? Doneer op giro 555 of IBAN NL08 INGB 0000 0005 55.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?