Word vrijwilliger Doneer

“De donaties uit Nederland hebben veel betekend”

Geplaatst op 07 mei 2021

In november 2020 raasde de tropische storm Vamco (lokaal Ulysses genoemd) over de Filipijnen. De tyfoon en daaropvolgende overstromingen troffen 900.000 mensen en verwoestten veel huizen en landbouwgrond. Mede dankzij jullie donaties leverde het Nederlandse Rode Kruis een belangrijke bijdrage aan de hulp.

“Om een beeld van de omvang te geven: we hebben het over een land met 102 miljoen inwoners verspreid over zevenduizend eilanden”, vertelt Paul Drossou, namens het Nederlandse Rode Kruis betrokken bij de hulpoperatie. “Omdat hier zo’n 25 tropische stormen per jaar voorkomen, is er gelukkig een goed systeem om stormen te voorspellen en de bevolking te waarschuwen en te evacueren. Maar de impact blijft enorm. En het is een uitdaging om mensen de adviezen te laten opvolgen. Want ze krijgen 25 orkaanwaarschuwingen per jaar en weten niet welke ‘die ene grote’ is.”

Veerkrachtige mensen

“De schade aan hun landbouwgrond vinden de mensen het ergst”, vertelt Criselda Longga van het Filipijnse Rode Kruis. “Hun oogst is hun inkomen. Als die wegspoelt hebben ze niets meer. Het is heel verdrietig om al die verhalen te horen. Tegelijk zijn mensen door de vele orkanen enorm veerkrachtig. Ze wachten niet op hulp maar gaan direct aan de slag. En ze zijn heel dankbaar voor de hulp die ze daarbij krijgen.” “Het Rode Kruis heeft dankzij haar neutraliteit veel vertrouwen van de bevolking”, zegt Paul. “Met 250.000 vrijwilligers en 1.500 medewerkers kunnen we ook snel reageren en mensen helpen hun leven weer op te pakken.

Cash grant-programma’s

“Het Filipijnse Rode Kruis heeft de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan verbeteringen”, zegt Criselda. “Zo zijn er verspreid over het land opslagplaatsen voor hulpgoederen bijgekomen. Die goederen zijn nu sneller ter plaatse als een ramp toeslaat. En we werken hard aan de technologie om op meer plaatsen cash grant-programma’s uit te voeren.”

Dikke modderstroom

Hoeveel verschil maakt de Nederlandse bijdrage nu in zo’n enorme hulpoperatie? Paul: “Heel veel. Bedenk hoe je je voelt als je huis is verwoest door een modderstroom. Als dan hulpverleners warme maaltijden en voedselpakketten komen brengen en je helpen om weer op te starten, maakt dat een enorm verschil. We zijn alle donateurs zeer dankbaar. Ik ben trots dat ik het Nederlandse Rode Kruis hier mag vertegenwoordigen. Medewerkers, vrijwilligers en donateurs vormen samen één groot team om medemensen in nood te helpen.”

Dit realiseerden we mede dankzij donaties uit Nederland

Direct na de tyfoon Vamco maakte het Filipijnse Rode Kruis een overzicht van de regio’s die snel hulp nodig hadden. Het Nederlandse Rode Kruis richtte zich op de regio’s Rizal, Quezon, Laguna en Cagayan.

0

0

0

gezinnen ontvingen een keukenset

0

gezinnen ontvingen een geldsubsidie

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?