Word vrijwilliger Doneer

De meeste Nederlanders slecht voorbereid op overstromingen

Geplaatst op 04 januari 2024

Het water in Nederland staat al weken op veel plekken erg hoog. In Friesland, Volendam en Hoorn liggen zandzakken om huizen te beschermen. Woensdag nog spoelde in Limburg een woonboot weg door het hoge water. Toch blijkt uit recent onderzoek van het Rode Kruis dat 7 op de 10 Nederlanders slecht is voorbereid op een overstroming.

Overstromingen kunnen nare gevolgen hebben. De elektriciteit kan uitvallen, kelders lopen onder water, de tv en het internet werkt niet meer en het is lastig voor de brandweer en ambulance om ter plaatse te komen. Toch denkt twee derde van de ruim duizend ondervraagden dat de kans (zeer) klein is dat ze persoonlijk worden getroffen door een overstroming.

Nederland kwetsbaar voor hoog water

Door klimaatverandering zien we meer weersextremen, zoals hevige regenval en extreme hitte. Gemeenten en waterschappen werken met man en macht om wateroverlast te voorkomen. In onze projecten in andere landen zien we dat goede voorbereiding veel schade kan voorkomen. We vinden het daarom belangrijk dat mensen, ook in Nederland, weten hoe ze zich kunnen voorbereiden op een overstroming.

Noodpakketten

Uit ons onderzoek blijkt dat 70% van de mensen amper voorbereid is op een overstroming. Gelukkig zijn er een hoop dingen die je nu al kunt doen om je voor te bereiden op een noodsituatie, bijvoorbeeld door het samenstellen van een noodpakket. Hierin zitten onder andere houdbaar voedsel, water, EHBO-set, een reddingsdeken en meer, waarmee je even vooruit kunt als je vast komt te zitten. Ook is het verstandig om een opgeladen powerbank, een kopie van je identiteitsbewijzen en contant geld toe te voegen.

Wil jij weten of je risico loopt? Op de website overstroomik.nl kun je aan de hand van je postcode opzoeken of het water ook in jouw buurt te hoog kan komen.

Tips bij een overstroming

Weten wat je verder kunt doen om je voor te bereiden op een overstroming? Lees alle tips van het Rode Kruis hierover en wees goed voorbereid!

Wil je meer weten over Hulp in Nederland?

Ouders met kinderen die boodschappen doen met de boodschappenkaart van het Rode Kruis

Schoolmaaltijden in gevaar: wat betekent dit voor leerlingen? 

3 juni 2024

Als de overheid stopt met de financiële steun voor het Programma Schoolmaaltijden, dreigen 350.000 leerlingen met honger in de klas komen te zitten. “De kinderen hebben dit zo hard nodig. Het hoort niet dat wij in zo'n mooi land wonen en er dan kinderen op school zitten met honger”, zegt schooldirecteur Audrey Rajcomar.

Lees meer