Word vrijwilliger Doneer

De situatie in Soedan verslechtert snel en de inwoners worden het hardst geraakt

Geplaatst op 26 april 2023

De straten van de Soedanese hoofdstad Khartoum zijn de afgelopen dagen veranderd in slagvelden. Inwoners zitten opgesloten in hun huizen zonder eten en drinken en ziekenhuizen hebben te maken met grote medische tekorten. De situatie in Soedan verslechtert in razend tempo en de inwoners van het land worden het hardst geraakt. 

Op zaterdag 15 april escaleerde het conflict in Soedan. Met alle gevolgen van dien. Scherven en kogels vliegen rond in woonwijken. Inwoners van verschillende dichtbevolkte gebieden, zoals de hoofdstad Khartoum, vrezen voor hun leven. Al honderden burgers kwamen door het geweld om het leven en duizenden mensen raakten gewond. Het Rode Kruis vreest dat het alleen maar erger wordt omdat veel mensen al dagen zonder eten en drinken vastzitten in hun huis. 

Ziekenhuizen buiten gebruik

Gewonden moeten direct acute medische zorg krijgen, maar door het geweld is het lastig om deze mensen te bereiken. En daarbij komt dat het merendeel van de ziekenhuizen in Khartoum buiten gebruik is. Sommige ziekenhuizen zitten al dagenlang zonder elektriciteit en water. Deze ziekenhuizen hebben direct medische goederen, brancards, bedden en diesel nodig om de generatoren te laten draaien. 

Meer hulp is nodig

Ieder uur dat dit niet lukt, betekent een uur waarin gewonden en zieken aan hun lot worden overgelaten.  Zij hebben dringend hulp nodig. Dat kan alleen verzorgd worden wanneer klinieken en ziekenhuizen worden beschermd en alle hulpverleners zich veilig kunnen verplaatsen om hulpgoederen en brandstof te vervoeren.

Honderden hulpverleners van de Soedanese Rode Halve Maan doen er alles aan om zo veel mogelijk mensen te helpen. Ze bieden eerste hulp en ondersteunen klinieken. Maar meer hulp is nodig. 

Burgers ontzien

Het Rode Kruis roept daarom de strijdende partijen op om er alles aan te doen om burgers te ontzien en ervoor te zorgen dat infrastructuur, zoals waterleidingen en elektriciteitsnetwerken, beschikbaar blijven. Ook moeten het Rode Kruis en andere hulpverleners veilig hun werk kunnen doen.

De zoveelste ramp

Het huidige geëscaleerde conflict in Soedan komt bovenop jaren van (natuur)geweld, voedseltekorten en economische onzekerheid. Vorig jaar nog had een deel van het land te maken met overstromingen. Veel Soedanezen zijn hierdoor gevlucht naar andere delen van het land en afhankelijk van hulp.  Het aantal mensen op de vlucht zal met de huidige situatie alleen maar toenemen. 

Meest recente berichten