In de dorre velden van Mazabuka en Sinazongwe, in de Zuidprovincie van Zambia, worstelen boeren met de gevolgen van extreme droogte. Het land heeft momenteel te maken met de ergste droogte in veertig jaar. Gelukkig bieden kennis, slimme oplossingen, directe ondersteuning en de veerkracht van de lokale bevolking hoop in deze lastige periode zonder regen.
De huidige droogte heeft in totaal acht van de tien provincies in Zambia getroffen. Meer dan 1,6 miljoen Zambianen hebben humanitaire hulp nodig om onder andere ondervoeding te voorkomen. En dat aantal groeit naarmate de droogte langer aanhoudt.
Laag waterpeil
Door de droogte zijn er aanzienlijke watertekorten ontstaan, met grote gevolgen voor de landbouw. Boeren hebben te maken met slechte oogsten, wat leidt tot voedseltekorten, waar vooral jonge kinderen, zwangere vrouwen, zieken en ouderen door getroffen worden.
Ook boerin Patricia (op foto in header) en haar dorpsgenoten in Mwanachingwala, Mazabuka district, hebben het momenteel zwaar. Met veel liefde en toewijding verzorgt ze haar land, waar ze diverse gewassen teelt en een tuin met groenten en fruitbomen heeft.
“Het waterpeil daalt dramatisch tijdens droogte”, legt Patricia uit. “Als we proberen water te pompen, duurt het soms wel tien minuten voordat er iets uitkomt. De handpomp is erg zwaar geworden omdat we het moeten forceren. Onze handen en rug doen pijn van het zware werk.”
Strijd tegen voedseltekort
Als gevolg van klimaatverandering zijn de seizoenen in Zambia veranderd en onvoorspelbaar geworden. En de huidige droogte heeft grote gevolgen voor Patricia’s gewassen: “We hebben zonnebloemen, maïs, pinda’s en zoete aardappelen geplant, maar alles is verdroogd omdat het regenseizoen te kort was.”
De gevolgen van deze droogte zijn niet alleen zichtbaar in de verdorde gewassen, maar ook in Patricia’s dagelijks leven. “We hebben moeite om genoeg voedsel te vinden en door het gebrek aan mais moeten we zelfs het ontbijt overslaan”, vertelt ze. “We koken alleen in de middag en avond. Soms hebben de kinderen zo’n honger dat ze blijven huilen totdat ze eindelijk weer eten krijgen.”
Ziekten voorkomen door trainingen
Helaas komen bij droogte niet alleen voedselonzekerheid, maar ook gezondheidsproblemen kijken. Door de beperkte watervoorziening komen mensen vaak in de problemen met hygiëne, doordat ze hun handen niet kunnen wassen of geen toegang hebben tot schoon water. Hierdoor zien we vaak een toename van ziekte-uitbraken, zoals cholera en diarree. Daarom zorgt het Rode Kruis in Zambia voor hygiëne-trainingen en gemeenschapsbijeenkomsten om kennis te delen.
Zo leren de vrijwilligers aan hun dorpsgenoten het belang van regelmatig en goed handen wassen met zeep, veilig water te drinken en goede sanitaire voorzieningen te gebruiken. Ook worden ze geïnformeerd over persoonlijke hygiëne en leren ze de symptomen van ziektes te herkennen, zodat ze op tijd medische hulp kunnen zoeken.
Duurzame oplossingen voor de toekomst
Patricia kijkt met hoop naar de toekomst. “Het Rode Kruis heeft ons gewaarschuwd vanwege dit slechte jaar en heeft ons geadviseerd om een specifiek maïssoort te planten die beter tegen droogte kan. En we moeten vroeg planten zodra de eerste regen valt, omdat de weersomstandigheden veranderen.”
Door het geven van advies over het planten van vroeg rijpende zaden die bestand zijn tegen droogte, kunnen gemeenschappen zich beter voorbereiden op periodes van droogte. Daarnaast ondersteunt het Zambiaanse Rode Kruis bij het boren en herstellen van waterputten, zodat mensen toegang hebben tot schoon en voldoende water.
De rol van het Rode Kruis
Mede dankzij het partnerschap met het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, kan het Rode Kruis in Zambia zorgen dat de lokale bevolking beter voorbereid is op mogelijke rampen. Door het implementeren van nieuwe landbouwmethoden, het planten van droogtebestendige gewassen, het herstellen en bouwen van waterputten, en het bieden van essentiële hygiëne-trainingen, kunnen gemeenschappen zich effectief aanpassen aan en voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering.
Omdat de droogte dit jaar lang aanhoudt, bieden we extra hulp. Duizenden huishoudens ontvangen momenteel geld, zodat gezinnen in hun onmiddellijke voedselbehoeften kunnen voorzien en tegelijkertijd de lokale economie wordt gestimuleerd. Terwijl de droogte voortduurt, blijven we ons inzetten om de getroffen inwoners van Zambia te ondersteunen. Niet alleen met directe hulp, maar ook met ondersteuning voor de langere termijn. Met als doel: een veerkrachtige en duurzame toekomst bouwen.