In Zambia en Zimbabwe verspreidt de ziekte cholera zich razendsnel. Cholera is een ziekte die door water wordt overgedragen. En doordat het regenseizoen is, verspreidt de ziekte zich snel door de landen in zuidelijk Afrika. Iedere dag raken honderden mensen besmet, met hevige diarree en overgeven tot gevolg. Al duizenden mensen zijn overleden. Hulpverleners van het Rode Kruis behandelen de zieke mensen en proberen vooral te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt.
Cholera is eigenlijk makkelijk te voorkomen en goed te behandelen. Toch zijn er in Zambia en Zimbabwe al veel mensen overleden door de ziekte. Vooral voor jonge kinderen en zwangere vrouwen kan cholera binnen een paar uur fataal zijn. Als zij niet snel hulp krijgen, kunnen ze uitdrogen doordat ze zoveel vocht verliezen.
Slechte waterkwaliteit
Cholera is een bacteriële infectie die wordt overgedragen via water of vervuild voedsel. Het aantal besmettingen kan binnen een paar uur ontploffen. Zo zijn er dorpen in Zimbabwe waar na een kerkdienst de helft van alle inwoners is besmet. De ziekte is makkelijk te behandelen met ORS (een suiker- en zoutoplossing) en voldoende schoon water, maar het is essentieel dat je er snel bij bent.
Hulpverleners van het Rode Kruis zetten overal in de landen mobiele klinieken op waar ze, naast ORS, ook chlorinetabletten uitdelen om water schoon te maken. En als er heftige gevallen zijn, zetten ze een behandelcentrum op: een tent waarin mensen medische zorg krijgen. Zo proberen we het aantal besmettingen omlaag te brengen.
Voorkomen is beter dan genezen
Het voorkomen van cholerabesmettingen kan al met eenvoudige tips. Honderden vrijwilligers van het Rode Kruis gaan daarom langs de deuren en informeren mensen over de gevaren van het drinken van vervuild water of het eten van voedsel dat niet gekookt is. En hoe belangrijk het is om je handen met zeep te wassen en water te halen op veilige plekken.
Rode Kruis-vrijwilliger Alec is zelf net genezen van cholera en deelt zijn ervaring: “Mensen in de tent moeten overgeven en kunnen hun ontlasting niet binnen houden. Het was verschrikkelijk en best eng tegelijk.” Zonder hulp van het Rode Kruis had hij het niet overleefd, vertelt hij. Daarom gaat hij nu voor het Rode Kruis de deuren langs om mensen te informeren over cholera en geeft hij tips hoe je jezelf kan beschermen.
Dramatische situatie in stadion Lusaka
In de Zambiaanse hoofdstad Lusaka is een groot stadion hét behandelcentrum voor cholera. De situatie is daar dramatisch. Het ligt er vol met zieke mensen. Familieleden zijn er niet welkom, zodat het verplegend personeel wordt ontlast en het aantal besmettingen niet verder oploopt. Hulpverleners van het Rode Kruis bieden psychosociale steun aan familieleden die rondom het stadion wachten tot hun geliefden er weer gezond uitkomen.
Het Rode Kruis heeft meer dan een miljoen euro vrijgemaakt om vrijwilligers te trainen, de mobiele klinieken op te zetten en om chlorinetabletten en ORS uit te delen. Maar er is nog zes miljoen euro meer nodig om de gevolgen van de ziekte in te dammen.
In actie tegen cholera
Dertien landen in Afrika zijn sinds 2023 getroffen door de ergste cholera-uitbraak in tijden. Vooral Zambia en Zimbabwe worden flink geraakt. In nog geen drie maanden tijd zijn er meer dan 37.000 mensen besmet en zijn er helaas meer dan duizend overleden. Hulpverleners van het Rode Kruis helpen de getroffen gemeenschappen met schoon (drink)water, voorlichting en medische hulp.