Word vrijwilliger Doneer

EHBO-instructeur wordt gereanimeerd door zijn eigen cursisten: “Het is nu écht!”

Laatste update: 18 oktober 2023

Het was een les als alle andere voor EHBO-instructeur Dirk Rus. Een vingerverbandje, een brandwond, een harstilstand: alles kwam voorbij in de EHBO-cursus die hij gaf aan Rode Kruis-vrijwilligers in Hoorn. Maar als hij na de les een kratje wil oppakken, zakt Dirk plotseling in elkaar. De cursisten kijken elkaar vol ongeloof aan: “Dirk: als je dit speelt, moet je nu stoppen!”

Het was niet bepaald de eerste cursus die Dirk (66) gaf op die maandagavond in oktober. Sinds twee jaar leert hij mensen wat ze moeten doen bij een noodgeval, naast zijn andere vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis.

Maar deze specifieke les zal hij niet snel vergeten. Toen iedereen na afloop van de cursus nog even gezellig stond na te praten, bukte Dirk om een kratje op te pakken. Daarna werd plotseling alles donker.

Razendsnel in actie

De cursisten konden het nauwelijks geloven toen Dirk in elkaar zakte en nergens op reageerde. Even dachten ze dat hij misschien iets uitbeeldde, maar al snel bleek: dit was geen oefening. Gelukkig wisten ze zichzelf razendsnel te herpakken: “Het is nu echt, en we gaan nu reanimeren.”

De Rode Kruis-vrijwilligers grepen direct een AED en met het apparaat wisten ze het hart van Dirk weer aan de praat te krijgen. In het ziekenhuis kwam hij weer bij bewustzijn en na een dotterbehandeling kon hij terug naar huis. “De eerste verpleegkundige die ik sprak, bleek ook actief te zijn voor het Rode Kruis,” vertelt Dirk. “Je komt ze ook overal tegen, die vrijwilligers van het Rode Kruis.”

Geen blijvende schade

Dankzij de snelle en kundige reactie van zijn cursisten kan Dirk dit bijzondere verhaal navertellen. Na een hartstilstand kan blijvende schade aan de hersenen en organen ontstaan, maar omdat Dirk zo snel werd gereanimeerd, is hij gelukkig weer helemaal de oude.

Minimale inspanning

In de video gaat Dirk langs bij de cursisten die zijn leven hebben gered. Hij wil nog maar eens te onderstrepen hoe belangrijk het is om een EHBO-cursus te volgen. “Als je twijfelt over zo’n cursus, dan zeg ik: doe het gewoon. Het is een minimale inspanning. Het duurt maar vier uur om de basis te leren, maar je kunt er iemands leven mee redden. Hoe sneller de reanimatie, hoe kleiner de kans op blijvende schade. Daar ben ik zelf inmiddels een levend voorbeeld van.”

Doe ook een EHBO-cursus

Wil jij net als de cursisten van Dirk weten wat je moet doen als iemand in elkaar zakt? Volg een EHBO-cursus! In slechts vier uur leer jij al hoe je iemands leven redt door middel van reanimeren.

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?