Word vrijwilliger Doneer

Enorme bosbranden razen door Zuid-Europa en we helpen waar we kunnen

Geplaatst op 19 juli 2022

In het zuiden van Europa moeten duizenden mensen hun huis ontvluchten vanwege natuurbranden. Terwijl het continent gebukt gaat onder hoge temperaturen, staan grote stukken natuur in Griekenland, Frankrijk, Spanje en Portugal in vuur en vlam. We helpen de slachtoffers van de bosbranden waar we kunnen.

Frankrijk

In Frankrijk woeden flinke bosbranden in de regio rondom Bordeaux. Vrijwilligersteams van het Franse Rode Kruis staan ​​klaar voor vakantiegangers en bewoners die moeten worden geëvacueerd. Inmiddels heeft het Rode Kruis 4.000 mensen opgevangen.

Griekenland

In Griekenland ondersteunen we de hulpdiensten. Daarnaast zorgt het Rode Kruis in Griekenland voor EHBO en helpen we bij zoek- en reddingsacties. Ook brengen we mensen naar veilige plekken. Een hulpverlener in Griekenland vertelde de BBC hoe het is om mensen te helpen in een gebied waar alles in vuur en vlam staat.

Spanje

Ook in Spanje slaat het vuur om zich heen op verschillende plekken in het land. Het Rode Kruis heeft noodopvanglocaties gereed gemaakt en vrijwilligers vangen hier de mensen op die op de vlucht zijn voor de natuurbranden. Verder ondersteunen onze logistieke en coördinatieteams de veiligheidsdiensten.

Portugal

In Portugal werd de afgelopen week een temperatuur van 40 graden gemeten en er woeden meerdere grote bosbranden in het land. Het Rode Kruis ondersteunt bij evacuaties, richt opvangplekken in en zorgt voor eerste hulp. “Velen hebben hun huizen moeten achterlaten met het weinige dat ze kunnen dragen”, zegt Ana Jorge, voorzitter van het Portugese Rode Kruis. “Onze medische teams zijn erop gericht ervoor te zorgen dat mensen in veiligheid komen en kritieke gezondheidszorg te bieden aan mensen met brandwonden en andere verwondingen. Ook bieden we hen een bed te om in te slapen en helpen we met de benodigdheden om volgende stappen te kunnen bepalen en ondernemen.”

Hitte zorgt voor gevaar

De bosbranden krijgen vrij spel door de extreme warmte in Europa op dit moment. Die hitte zorgt ook voor andere gevaren: mensen kunnen bezwijken onder de hoge temperaturen. Het Rode Kruis vraagt mensen in alle landen dan ook om zich goed voor te bereiden op de hitte.

Altijd dichtbij in geval van nood

Wat er ook gebeurt, waar je ook bent: bij noodgevallen komt het Rode Kruis in actie om te helpen. Want met afdelingen in 192 landen zijn we eigenlijk altijd dichtbij. Zie je het Rode Kruis, dan zie je hulp.

Meest recente berichten