Word vrijwilliger Doneer

Evacuatiebevel Al-Quds-ziekenhuis noorden van Gaza onmogelijk

Geplaatst op 29 oktober 2023

Kinderen, zieken, gewonden en pasgeboren baby’s: het Al-Quds-ziekenhuis in het noorden van Gaza is overvol. Naast de honderden mensen die acute medische hulp nodig hebben, zoeken ook duizenden mensen naar veiligheid in het ziekenhuis. De Palestijnse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis in Gaza heet, runt het ziekenhuis en heeft bericht gekregen om het gebouw onmiddellijk te evacueren. Dit is onmogelijk.

In totaal liggen er zeker 400 mensen in het ziekenhuis die medische hulp nodig hebben. Het gaat om patiënten op de intensive care, aan de beademing en om baby’s in couveuses. Zij zijn afhankelijk van medische zorg en kunnen dus onmogelijk worden geëvacueerd.

Ziekenhuizen zijn beschermd

Naast de honderden patiënten, vluchten ook duizenden mensen naar het ziekenhuis op zoek naar veiligheid. 14.000 mensen, onder wie veel kinderen, schuilen in het gebouw nadat zij hun huis moesten verlaten. Zij zoeken onderdak in het ziekenhuis omdat dit, volgens de regels van het humanitair oorlogsrecht, een veilige plek hoort te zijn. Dit is een plek waar hulpverleners zorg verlenen aan patiënten, en beiden mogen nooit doelwit zijn van geweld. Het bevel om te evacueren vinden we daarom zeer zorgwekkend. Daarnaast vertellen onze hulpverleners dat er dichtbij het ziekenhuis al beschietingen plaatsvinden, wat zeer bedreigend is.

De veiligheid van hulpverleners, patiënten en burgers in het ziekenhuis moet gewaarborgd blijven. Hulpverleners mogen nooit voor het dilemma worden gesteld om hun patiënten achter te laten of te blijven en hun eigen leven te riskeren.

De-escalatie nú nodig

Sinds het begin van het conflict roepen we al op tot bescherming van burgers, ziekenhuizen en hulpverleners. Dat is niet alleen een morele plicht, maar ook een wettelijke. Alle partijen in een conflict moeten zich terughoudend opstellen en zich houden aan de regels van het humanitair oorlogsrecht.

Dit conflict moet snel gede-escaleerd worden, om levens te redden en ervoor te zorgen dat ziekenhuizen kunnen blijven draaien. Gaza heeft bovendien per direct een ongehinderde en constante stroom aan essentiële hulpgoederen nodig.

Het Rode Kruis helpt 

Mensen in Israël en de bezette gebieden hebben dringend hulp nodig. De escalatie van het conflict brengt vele levens van onschuldige burgers in gevaar. Het Rode Kruis zal, zoals altijd, blijven helpen zonder partij te kiezen in conflictsituaties.  

Meest recente berichten