Word vrijwilliger Doneer

Geen geld voor boodschappen: “Ik haal noodgedwongen weleens dingen uit de containers bij de supermarkt”

Geplaatst op 13 april 2023

Alles wordt duurder. Dat merken Hanny (77) en haar man ook. Ze zijn allebei afhankelijk van een AOW-uitkering en kunnen daar amper van rondkomen. “Door de stress kom ik makkelijk een paar kilo aan, terwijl ik juist amper eet.”  

Illustratie: Malu Bekker

*Hanny is niet haar echte naam. Haar echte naam is bij ons bekend.

Op vrijdag vallen de reclamefolders bij Hanny op de deurmat. En daar gaat ze altijd goed voor zitten. “Als ik iets tegenkom dat we kunnen gebruiken, knip ik het uit en leg ik het apart. Vooral dingen als shampoo zijn erg duur. Maar ook een normaal pakje boter: dat kost tegenwoordig minimaal €1,85! Dat is toch niet normaal?!” 

De enige keuze

“Ik haal noodgedwongen weleens dingen uit de containers bij de supermarkt”, biecht Hanny op. “Dan ga ik ’s avonds stiekem kijken, want eigenlijk mag dat natuurlijk niet. Maar voor mij voelt het als de enige keuze.”  

Laaggeletterd

Hanny en haar man hebben allebei een AOW-uitkering zonder aanvullend pensioen. Haar man werd al op jonge leeftijd lichamelijk afgekeurd en zij heeft al die jaren voor hem moeten zorgen. Wat de financiële situatie van hen bemoeilijkt, is dat ze hoge zorgkosten hebben en allebei laaggeletterd zijn. “We zijn gewoon naar school geweest en hebben van alles geprobeerd, maar lezen en schrijven lukt ons niet. Om die reden hebben wij ook geen e-mailadres en geen internet. Zie dan maar eens hulp te krijgen! Alles gaat tegenwoordig digitaal.” 

Niet klagen

Hanny vertelt dat ze veel stress heeft van haar financiële situatie. “Door de stress kom ik makkelijk een paar kilo aan, terwijl ik juist amper eet. Maar klagen en zeuren doe ik niet. Dat helpt niks. Daar word ik alleen maar verdrietig van.”

Boodschappenkaart

“Gelukkig krijg ik iedere week via buurtinitiatief Met Inzet Lukt Alles een Rode Kruis-boodschappenkaart ter waarde van €17,50”, vertelt ze verder. “Daar ben ik erg blij mee. Het verschilt per keer wat ik ermee koop, want ook met de boodschappenkaart let ik goed op wat er in de reclame is. Geld kun je maar één keer uitgeven.”

Het Rode Kruis helpt mensen in voedselnood

Helaas zijn er in Nederland heel veel mensen die, net als Hanny, in voedselnood leven. Het Rode Kruis helpt mensen die geen toegang hebben tot reguliere hulp of geen reguliere hulp dúrven aan te nemen. Dat doen we onder andere door boodschappenkaarten uit te delen, altijd via lokale initiatieven, zoals Met Inzet Lukt Alles in Lelystad. 

Meest recente berichten