Word vrijwilliger Doneer

Gratis maaltijden voor leerlingen: “Ze hebben eten nodig om optimaal te kunnen leren”

Geplaatst op 29 maart 2023

Het Rode Kruis slaat de handen ineen met het Jeugdeducatiefonds. Samen verzorgen zij gratis eten voor leerlingen op basisscholen en middelbare scholen. Nu zijn er, schrijnend genoeg, nog veel kinderen die met een knorrende maag de dag moeten doorkomen. “Leerlingen hebben eten nodig om optimaal te kunnen leren”, legt Heleen van den Berg uit. Heleen is directeur Nationale Hulp bij het Nederlandse Rode Kruis.

De plannen voor de schoolmaaltijden komen uit de koker van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Op zich is het idee van schoolmaaltijden niets nieuws. Het Jeugdeducatiefonds werkt al sinds vorig jaar samen met zo’n 500 basisscholen en zorgt ervoor dat de leerlingen op deze scholen een maaltijd kunnen eten. Wat wél nieuw is, is de mogelijkheid om dit nu via het Rode Kruis te laten verlopen. De ouders of verzorgers worden door de school aangemeld. Ze krijgen vervolgens een boodschappenkaart, waarmee ze zelf eten voor hun kinderen kunnen kopen.

Waardige manier van helpen

Heleen vertelt: “We werken overal ter wereld al met boodschappenkaarten en cash vouchers. Onze ervaringen hiermee zijn goed. Mensen geven aan dat ze op een waardige manier worden geholpen. Ze ervaren keuzevrijheid en regie bij hun inkopen. Dit heeft een positieve uitwerking en leidt tot verantwoordelijke aankopen.”

Gemeenschappelijke website

Vanaf 29 maart 2023 is alle informatie rondom dit programma te vinden op www.schoolmaaltijden.nl. Het Rode Kruis en het Jeugdeducatiefonds laten weten dat scholen zich tot het eind van het jaar kunnen aanmelden. “Wat voor ons nu het belangrijkste doel is,” zegt Heleen, “is dat we zoveel mogelijk kinderen kunnen helpen die dat het hardste nodig hebben.”

Steeds meer mensen in voedselnood

Het Rode Kruis vindt dat niemand in Nederland zich zorgen hoort te maken over eten. Helaas is de realiteit anders, onder andere door de inflatie en de torenhoge energierekeningen. Sinds de coronaperiode helpt het Rode Kruis mensen in Nederland die in voedselnood leven. We delen boodschappenkaarten uit en ontbijttassen voor kinderen. Dit doen we altijd via lokale partners. Samen sta je immers sterker. Daarom zijn we ook zo blij met dit nieuwe initiatief.

Het Rode Kruis en voedsel

Het Rode Kruis vindt dat niemand in Nederland zich zorgen hoort te maken over eten. Daarom ondersteunen we mensen die het niet meer redden met voedsel en boodschappenkaarten.

Meest recente berichten