Deze week verzamelen hulpverleners, overheden en jongeren van over de hele wereld zich in Genève voor de Internationale Conferentie van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan. Dit evenement, dat eens in de vier jaar plaatsvindt, draait om één doel: samenwerken aan betere bescherming voor mensen in nood. Maar wat gebeurt er tijdens zo’n bijeenkomst? En wat maakt deze editie zo bijzonder?
De 34e Internationale Conferentie: wie, wat en waarom?
Van 28 tot 31 oktober 2024 vindt in Genève, de meest internationale stad van Zwitserland, de 34e Internationale Conferentie van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan plaats. De conferentie brengt 191 nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen, de Internationale Federatie van het Rode Kruis (IFRC), het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC), en vertegenwoordigers uit maar liefst 196 landen samen. Al deze landen hebben de Verdragen van Genève – die de basis leggen voor het humanitair oorlogsrecht – ondertekend.
Samen bespreken ze oplossingen voor wereldwijde uitdagingen, zoals humanitaire hulp bij conflicten en klimaatverandering. Het doel van de conferentie is om de bescherming van mensen in nood wereldwijd te verbeteren.
Hoe worden besluiten genomen?
Tijdens de conferentie worden, naast de statutaire vergaderingen waarin de Rode Kruis-strategie wordt bepaald, ook gestemd over belangrijke besluiten. Deze besluiten, ook wel resoluties genoemd, worden aangenomen op basis van consensus en bepalen de richting voor humanitaire hulp wereldwijd.
Hoewel ze niet wettelijke bindend zijn, creëren ze wel een morele verplichting. Overheden en hulporganisaties beloven samen te werken aan de afspraken die tijdens de conferentie worden gemaakt. Na vier jaar, vlak voor de volgende Internationale Conferentie, rapporteert iedereen over de voortgang. Zo wordt iedereen verantwoordelijk gehouden voor de uitvoering van de gemaakte afspraken.
Waarom is dit jaar uniek?
Dit jaar is de conferentie extra bijzonder omdat het precies omdat het precies 75 jaar geleden is dat de Verdragen van Genève werden ingevoerd. De focus ligt daarom op het versterken van het humanitair oorlogsrecht. Relevanter dan ooit, nu het aantal aanvallen op hulpverleners en burgers is de afgelopen jaren flink is gestegen. Alleen al dit jaar zijn er dertig hulpverleners van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan omgekomen, vaak als gevolg van geweld.
De regels van de Geneefse Conventies zijn bedoeld om levens te redden en onschuldige mensen te beschermen. In een wereld waarin schendingen van deze regels steeds vaker voorkomen, is het van groot belang dat landen zich opnieuw inzetten voor hun verplichtingen.
Humanitair oorlogsrecht
Er worden daarom twee belangrijke resoluties over het humanitair oorlogsrecht besproken. De eerste richt zich op het bevorderen van wereldwijd respect voor het humanitair oorlogsrecht, waarbij landen samenwerken om de regels na te leven en de veiligheid van hulpverleners te waarborgen. De tweede resolutie richt zich op de bescherming van burgers tegen risico’s van nieuwe digitale technologieën, zoals cyberaanvallen en desinformatie in tijden van conflict.
Water en klimaat
De Internationale Conferentie biedt ook een kans om bepaalde onderwerpen onder de aandacht te brengen. Voor Nederland is één van de prioriteiten water.
Met het programma ‘Water at the Heart of Climate Action’ willen we kwetsbare gemeenschappen beter beschermen tegen klimaatverandering. Binnen dit programma werkt het Nederlandse Rode Kruis – met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken – de komende jaren aan systemen die waarschuwen voor waterrisico’s in landen als Ethiopië, Oeganda, Zuid-Soedan, Soedan en Rwanda.
Dit najaar is de uitvoering van het actieplan gestart, samen met zes partners: IFRC, het Rode Kruis Klimaatcentrum, het Nederlandse Rode Kruis, SOFF, UNDRR en het WMO. Tijdens de Internationale Conferentie komen alle betrokkenen – zowel de partners als de landen waar dit programma loopt – samen om te overleggen over de voortgang en uitvoering van dit plan.
Samenwerken aan oplossingen
De wereld is steeds meer gepolariseerd, wat ook invloed heeft op hoe we reageren op humanitaire nood. De Internationale Conferentie biedt een plek waar landen en hulpverleners vanuit de hele wereld samenkomen om over gemeenschappelijke oplossingen te praten. De resoluties die hier worden aangenomen zijn niet zomaar afspraken op papier, ze hebben de kracht om levens te redden en menselijk leed te verminderen.
De grootste hulporganisatie ter wereld
Het Nederlandse Rode Kruis maakt sinds 1867 deel uit van het grootste onafhankelijke hulpnetwerk ter wereld: de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging. Met 191 aangesloten landen vormt dit netwerk de grootste hulporganisatie ter wereld, allemaal met één doel: hulp bieden aan mensen in nood.