Word vrijwilliger Doneer

Hoe is het nu in Marokko, een maand na de aardbeving?

Geplaatst op 06 oktober 2023

Een maand na de aardbeving in Marokko hebben we dankzij de vele donaties al veel mensen kunnen helpen. Toch blijft het een uitdaging om hulp te bieden in de afgelegen gebieden van het Atlasgebergte, vooral nu de winter voor de deur staat.

Direct na de aardbeving in september kwamen de teams van de Marokkaanse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet, in actie met honderden vrijwilligers. Mede dankzij steun vanuit andere landen zorgden zij ervoor dat hulpgoederen naar de zwaarst getroffen provincies werden gebracht, waaronder Taroudant, Marrakech, Chichawa en Al Haouz.

50.000 mensen geholpen

Het Rode Kruis Nederland opende Giro 6868 om geld in te zamelen voor de inwoners van het aardbevingsgebied, waar tot nu toe 8,1 miljoen euro is ingezameld. We zijn erg blij met dit geweldige bedrag. Hiermee hebben we tot nu toe al 50.000 mensen kunnen helpen.

Het geld is ingezet voor zoek-en-reddingsacties naar slachtoffers onder het puin, voor het opzetten van tijdelijke medische voorzieningen en het bieden van medische hulp. Daarnaast hebben hulpverleners dekens, water, voedsel en tenten uitgedeeld aan mensen die dakloos zijn geworden en is er psychosociale ondersteuning geboden aan slachtoffers.

Marokko aardbeving maand
Rode Kruis-medewerkers bezoeken Chichaoua, een van de regio’s die het zwaarst is getroffen door de aardbeving in Marokko.

Voorbereiden op de winter

Nog steeds leven duizenden gezinnen in zware omstandigheden. De getroffen regio ligt grotendeels in het Atlasgebergte, op een hoogte van 1500-2000 meter. Het kan daar erg koud worden. Met de winter in aantocht, is het een race tegen de klok om goed geïsoleerde onderkomens naar deze vaak afgelegen gebieden te brengen. Deze zijn speciaal ontworpen om de kou buiten te houden en slachtoffers warm te houden. Ook is het noodzakelijk dat ze warme dekens, kleding en voedsel krijgen om zichzelf te beschermen tegen de kou en moeten watersystemen en sanitaire voorzieningen zo snel mogelijk hersteld worden.

Zonder de vrijwilligers van de Marokkaanse Rode Halve Maan was die race bij voorbaat verloren. Deze honderden vrijwilligers en hulpverleners blijven zich volop in te zetten om te helpen, juist nu de winter voor de deur staat. Want de echte beproeving moet nog komen.

Marokko aardbeving
Een hulpverlener van de Rode Halve Maan biedt medische hulp aan een slachtoffer van de aardbeving.

De komende tijd zullen we blijven helpen. De gevolgen van deze ramp zijn namelijk ook op lange termijn voelbaar. Zo moeten de vele verwoeste woningen en gebouwen weer worden opgebouwd. Ook is er hulp nodig voor slachtoffers die hun inkomen of familie zijn verloren en trauma’s hebben opgelopen door de ramp.

Help mee via 6868

Het Rode Kruis helpt na de aardbeving in Marokko. Met onder andere reddingsacties, medische hulp, tenten, dekens, voedsel en water. Wil jij de mensen in Marokko steunen? Doneer dan op Giro 6868, IBAN: NL83INGB0000006868.

Lees meer