Word vrijwilliger Doneer

Oproep: Houd noodopvang voor alle dak- en thuislozen open tot april

Geplaatst op 08 januari 2021

Het Rode Kruis en Vereniging Valente roepen gemeenten op om de noodopvang voor alle dak- en thuislozen open te houden na de lockdown. We vragen lokale overheden om mensen te blijven opvangen tot april 2021. Tijdens de lockdown krijgen meer mensen toegang tot de noodopvang dan gebruikelijk. Zo mogen bijvoorbeeld ook ongedocumenteerden momenteel in de noodopvang overnachten. Het Rode Kruis wil dat alle dak- en thuislozen ook na de lockdown kunnen blijven rekenen op onderdak bij de gemeente.

Meer hulp nodig

Steeds meer mensen raken tijdens de tweede coronagolf in financiële nood omdat ze hun baan zijn kwijtgeraakt. Ook is veel werk in het informele circuit verdwenen, waardoor vooral ongedocumenteerden plotseling geen inkomen meer hebben. Omdat zij geen recht hebben op overheidssteun, belanden zij op straat.

Het aantal dak- en thuisloze mensen in Nederland lijkt de afgelopen tijd dan ook te zijn toegenomen en het Rode Kruis krijgt steeds meer aanvragen om opvanglocaties te ondersteunen. We zorgen bijvoorbeeld voor veldbedden, dekens en andere benodigdheden. “In vergelijking met 2019 is het aantal hulpaanvragen om te ondersteunen bij opvanglocaties verzesvoudigd,” vertelt Heleen van den Berg, hoofd Nationale Hulp van het Rode Kruis.

Niemand op straat

Van den Berg legt uit dat het belangrijk is dat we voorkomen dat kwetsbare mensen in deze tijd op straat belanden. “Vooral nu in de coronacrisis is het belangrijk dat alle dak- en thuisloze mensen weten dat ze in elk geval gedurende de winter terecht kunnen in de noodopvang. En dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over of, en welke opvang wanneer open is.”

“Corona maakt het extra lastig”

Ook Valente, de branchevereniging voor onder meer opvanglocaties, noemt meer en langere noodopvang in deze winter een bittere noodzaak. Esmé Wiegman, directeur van Valente: “De winter is altijd al een problematische periode. Maar dit jaar maakt corona het inderdaad extra lastig voor de meest kwetsbare mensen. Opvanglocaties hebben door de anderhalvemetermaatregel een lagere capaciteit, terwijl de vraag naar opvang toeneemt. Bovendien zijn andere partners die tijdens de eerste coronagolf nog klaarstonden, zoals hotels en sporthallen, nu minder beschikbaar.”

Hulp tijdens de coronacrisis

Het Rode Kruis ondersteunt mensen in nood tijdens de coronacrisis. We staan klaar voor mensen die extra kwetsbaar zijn, zoals ouderen en dak- en thuislozen. Daarnaast ondersteunen we medische instellingen en helpen we de GGD’en in de teststraten en bij het bron- en contactonderzoek.

Wil je meer weten over Hulp in Nederland?