Word vrijwilliger Doneer

Als de bedden op zijn: twee hulpverleners over corona in hun land

Geplaatst op 23 december 2020

Er zijn twee doodzieke coronapatiënten en er is één ziekenhuisbed: wie ga je helpen? En hoe vertel je de ander dat je niets meer voor hem kunt doen? Dat zijn de hartverscheurende situaties waarin artsen en verplegers wereldwijd zich dagelijks bevinden tijdens de coronapandemie. In veel landen zijn er niet genoeg mensen en spullen om alle COVID-19-patiënten te helpen. Twee hulpverleners vertellen hoe ze in hun land worstelen met corona.

Alejandra uit Honduras doet haar best om niet in te storten. Doorgaan, patiënten helpen, het ziekenhuis draaiende houden: dat is wat er nu moet gebeuren. Maar makkelijk is het niet: “Het lijkt wel oorlog.”

Alejandra is arts en leidt een afdeling voor coronapatiënten in de stad Tegucigalpa. In de ziekenhuizen in het land zijn grote tekorten aan bedden en spullen om patiënten te behandelen. Vaak moeten de artsen kiezen welke patiënten ze helpen en voor wie ze niets kunnen doen. Mensen met een zwakkere gezondheid vallen daarbij meestal af, waardoor deze patiënten nog maar weinig kans hebben om het coronavirus te overleven.

Ook de zorgwerkers zelf lopen het risico om ernstig ziek te worden. Er is een groot tekort aan persoonlijkebeschermingsmiddelen in Honduras. Zo moesten de artsen op de afdeling van Alejandra drie dagen lang met hetzelfde mondkapje werken. Ook de hulpverleners werden ziek, waardoor de coronapatiënten nog minder kans hadden op zorg.

De Hondurezen worstelen bovendien met meerdere rampen tegelijkertijd. In november en december werd het land getroffen door twee zware orkanen: Eta en Iota. De stormen en overstromingen hebben een enorme ravage aangericht in het land, en ook veel klinieken en ziekenhuizen zijn hierdoor verwoest. In het filmpje vertelt Alejandra over de enorme druk op haar ziekenhuis.

Alejandra vertelde 3FM over haar werk in het ziekenhuis tijdens de COVID-19-pandemie

Vechten tegen verspreiding in Zambia

In veel landen is het risico groot dat het gezondheidssysteem overbelast raakt, net als in Honduras. De beste manier om dat te voorkomen, is om te zorgen dat mensen niet ziek worden.

Daarom trekken vrijwilligers van het Rode Kruis in Zambia eropuit om voorlichting te geven over het coronavirus. Ze gaan naar afgelegen gebieden in het hele land om uit te leggen hoe mensen zichzelf het beste kunnen beschermen tegen besmetting.

Een van die vrijwilligers in Cynthia. Zij trekt dagelijks de dorpen in met mondkapjes, zeep en desinfecterende gel. Ze merkt dat voorlichting hard nodig is, omdat veel mensen in Zambia nauwelijks weten wat corona is en wat ze eraan kunnen doen. Ook gaat veel onjuiste informatie over het virus rond.

Bovendien zijn veel mensen in Zambia zo arm dat ze zichzelf moeilijk kunnen beschermen. “Mensen hebben geen toegang tot schoon drinkwater, zeep of mondmaskers. Het is niet makkelijk,” vertelt Cynthia. Het Rode Kruis installeert daarom ook handenwasstations op plekken waar geen toegang tot water is. In het filmpje zie je hoe Cynthia de dorpen in trekt.


3FM volgde Cynthia, die coronavoorlichting geeft in Zambia en mondkapjes uitdeelt

Steun hulpverleners als Alejandra en Cynthia tijdens 3FM Serious Request

Tijdens de coronapandemie ondersteunt het Rode Kruis de zorg in binnen- én buitenland. Zo zorgen we voor extra handen en beschermingsmiddelen in het ziekenhuis van Alejandra, en vrijwilligers als Cynthia gaan op pad om mensen tegen besmetting te beschermen. Daarnaast voeren we allerlei ondersteunende taken uit voor ziekenhuizen in Nederland.

Wil je meer weten over Corona?