Word vrijwilliger Doneer

In beeld: twee jaar coronahulpverlening over de hele wereld

Geplaatst op 07 april 2022

Volle ziekenhuizen, een gebrek aan medische hulpmiddelen en voedseltekorten: de coronapandemie stelde het Rode Kruis wereldwijd voor een ongekende uitdaging. Inmiddels is het ruim twee jaar geleden dat het onzichtbare virus de wereld veroverde. Sindsdien kwamen onze hulpverleners in actie in maar liefst 171 landen. Een selectie van wat we deden: twee jaar coronahulpverlening in beeld.

De hulp komt naar je yurt toe in Mongolië

coronahulp Rode Kruis Mongolië
Hulpverleners van het Rode Kruis in Mongolië ondersteunen een huisarts bij een huisbezoek. Veel mensen zijn niet in staat om zelfstandig een zorginstelling of test- en vaccinatielocatie te bezoeken. Ook brengt het Rode Kruis voedsel en andere benodigdheden naar kwetsbaren.

In goede handen in India

coronahulp rode kruis in India
Een arts in India helpt een 85-jarige coronapatiënt. Het Rode Kruis heeft onder andere quarantainecentra opgezet in het land voor coronapatiënten. Ook helpen we in ziekenhuizen en bij het vaccineren.

Preventie is soms de enige optie in Afghanistan

Wereldwijd in actie tegen het coronavirus COVID hulp in Afghanistan Rode Kruis
Een hulpverlener in Afghanistan gaat langs de deuren om voorlichting te geven en hygiënemiddelen uit te delen. In het door oorlog verscheurde Afghanistan is corona voor veel mensen niet hun meest belangrijke probleem. Maar omdat er op veel plekken geen ziekenhuizen of klinieken zijn voor geval van nood, is preventie des te belangrijker.

Mobiele hulp in Panama

Coronahulp Rode Kruis Panama
Het Panamese Rode Kruis rijdt langs gemeenschappen om zorg te bieden. Een verpleegster van het Panamese Rode Kruis maakt zich klaar om te ondersteunen bij het vaccineren.

Waardig vervoer in Bhutan

coronahulp Rode Kruis Bhutan
Het Rode Kruis in Bhutan ondersteunt het land tijdens de crisis. Hulpverleners vervoeren bijvoorbeeld coronapatiënten en zorgen dat overledenen een waardige begrafenis krijgen.

Zorg voor Jemen

hulpverlening Rode Kruis corona Jemen
In Jemen is het gezondheidssysteem ingestort. Het Rode Kruis heeft een speciaal gezondheidscentrum opgezet voor patiënten met een ernstige vorm van COVID-19.

Een helpende hand in Bangladesh

coronahulp Rode Kruis Bangladesh
Een coronavaccinatie kan voor sommige mensen best spannend zijn. Daarom geven onze hulpverleners ook psychosociale steun op vaccinatielocaties, zoals hier in Bangladesh.

Voedselhulp voor Botswana

coronahulp rode kruis botswana
Een meisje in Botswana draagt items uit een voedselpakket dat door het Rode Kruis is gedoneerd. Door corona is het voor nóg meer mensen wereldwijd onzeker of ze de volgende dag te eten hebben. Het Rode Kruis ondersteunt overal ter wereld met voedselhulp, ook in Nederland

Ambulances rijden af en aan in Italië

coronahulp italie rode kruis
Een hulpverlener van het Rode Kruis in Milaan desinfecteert een ambulance. Het Rode Kruis in Italië werkte in het begin van 2020 de klok rond om coronapatiënten naar het ziekenhuis te vervoeren.

Schone handen in Kenia

coronahulpverlening Rode Kruis Kenia
Hulpverleners van het Rode Kruis in Kenia geven hygiënevoorlichting en delen hygiënemiddelen uit. In sommige delen van Kenia wonen mensen, vaak noodgedwongen, dicht op elkaar. Ondertussen zijn hygiënemiddelen minder beschikbaar, waardoor het risico op verspreiding van het coronavirus toeneemt.

Mobiele hulp in Somalië

coronahulp rode kruis somalie
Een verpleegster reist naar lokale gemeenschappen in Somalië om hen medische hulp te geven.

Op de Filipijnen is ook aan de koetsiers gedacht

coronahulp Filipijnen Rode Kruis
Een koetsier op de Filipijnen krijgt een voedsel- en hygiënepakket van het plaatselijke Rode Kruis. Veel mensen zijn tijdens de pandemie hun inkomen kwijtgeraakt omdat ze afhankelijk zijn van toerisme.

Een prik in Peru

coronahulp rode kruis Peru
Het Rode Kruis in Peru vaccineert mensen door het hele land tegen het coronavirus.

Ontelbare neuzen in Nederland

Afnemen-coronatesten-1030x503
Een hulpverlener van het Rode Kruis in Nederland neemt een coronatest af. Het is een van de vele manieren waarop we helpen tijdens de crisis. Zo helpen we ook bij het vaccineren, ondersteunen we de zorg en bieden we voedselhulp.

Lees meer

Hoewel de pandemie in veel landen voor minder problemen zorgt, blijven we helpen.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?

Programma Partnership

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan

12 juli 2024

Zuid-Soedan kampt met vele burgeroorlogen en natuurrampen. Het Programma Partnerschap-project (PPP), een samenwerking tussen de Europese Unie en het Rode Kruis, biedt een lichtpuntje. Dit project helpt de Zuid-Soedanezen beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Lees meer