Word vrijwilliger Doneer

Alle informatie over EHBO-cursussen in coronatijd

Geplaatst op: 7 mei 2021

Het is weer mogelijk om een EHBO-cursus te volgen bij het Rode Kruis. Vanaf 10 mei kun je bijvoorbeeld weer bij ons terecht voor een cursus uitgebreide EHBO, een reanimatiecursus of lessen rondom EHBO voor baby’s en kinderen. Tijdens de cursus wordt uiteraard rekening gehouden met de coronamaatregelen.

Sinds 3 maart konden alleen personen die EHBO nodig hebben voor beroep en bedrijf een fysieke EHBO-cursus volgen. Vanaf 10 mei is iedereen weer welkom, met uitzondering van mensen die behoren tot een risicogroep. Hen wordt geadviseerd nog geen EHBO-cursus te volgen.

Veilig een EHBO-cursus volgen in coronatijd

Uiteraard wordt bij de cursussen rekening gehouden met de coronamaatregelen. Hiervoor is een speciaal protocol opgesteld door het Rode Kruis, NIBHV, Het Oranje Kruis, de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) en de Branchevereniging Bedrijfshulpverlening Nederland (BVBN).

Cursisten moeten bijvoorbeeld altijd op anderhalve meter afstand van elkaar blijven en er zijn strikte hygiënevoorschriften. Tijdens de klassikale bijeenkomst krijgt elke cursist een vaste plek toegewezen in de lesruimte, en eigen verbandmiddelen om mee te oefenen. Het aanleggen van verbanden wordt geoefend op je eigen arm, been of een oefenarm. Levensreddende handelingen zoals verslikking of stabiele zijligging worden geoefend op speciaal daarvoor geschikte oefenpoppen. Tijdens het gebruik van oefenmaterialen dragen de cursisten wegwerphandschoenen.

Praktijkoefeningen worden uitgevoerd in meerdere praktijkstations. Per praktijkstation voert een cursist de handelingen uit, terwijl de rest op 1,5 meter afstand blijft en feedback geeft. Verder gelden natuurlijk de actuele RIVM-richtlijnen voor alle instructeurs, medewerkers en cursisten.

In de video zie je hoe een EHBO-cursus in coronatijd eruitziet.

Deze video is opgenomen vóór de invoering van de mondkapjesplicht. Inmiddels vragen we de instructeurs en cursisten om een mondkapje te dragen tijdens de cursus.

Coulancebeleid voor (bijna) verlopen certificaten

Om te zorgen dat je EHBO-certificaat geldig blijft, dien je af en toe een opfriscursus te volgen. In coronatijd is dit soms lastig omdat er niet altijd fysieke cursussen kunnen worden gegeven. Daarom is een coulancebeleid opgesteld voor mensen van wie het certificaat bijna verloopt.

  • Certificaten die vervallen tussen 15 december 2020 en 15 april 2021:
    De cursisten waarvan het certificaat verloopt op of voor 15 april, krijgen de mogelijkheid om hun herhalingscursus later te volgen, maar vóór 1 juni 2021. Daarna moet een cursist weer instromen op de reguliere variant.
  • Certificaten die vervallen tussen 15 april en 31 mei 2021:
    Cursisten waarvan het certificaat verloopt tussen 15 april 2021 en 31 mei 2021 kunnen instromen bij een herhalingscursus tot 1 juli 2021.
  • Rode Kruis-vrijwilligers evenementenhulp, bevolkingszorg of noodhulpteam:
    Vrijwilligers blijven inzetbaar voor corona- of reguliere hulpverlening met een certificaat Uitgebreide EHBO dat maximaal drie maanden is verlopen. Zij kunnen de herhalingscursus later volgen. De herhalingscursus moet vóór 1 juni 2021 worden afgerond, daarna vervalt het certificaat.

Iedereen die zich heeft aangemeld voor een cursus, kan contact opnemen met de organisator om een nieuwe cursus in te plannen.

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?