Hoe zou jij mensenhandel omschrijven? Grote kans dat je het niet precies weet. Vandaag, op de Internationale Dag tegen Mensenhandel, zoomen we in op deze stille ramp.
Wereldwijd zijn maar liefst 50 miljoen mensen het slachtoffer van mensenhandel. In Nederland zijn dat er naar schatting tussen de 5.000 en 20.000. Veel van deze slachtoffers blijven onzichtbaar en krijgen daardoor geen hulp.
Definitie
Er is sprake van mensenhandel, in een notendop, als iemand een ander dwingt om te werken onder slechte omstandigheden en daar zelf aan verdient. De meest voorkomende vormen van mensenhandel zijn: arbeidsuitbuiting, seksuele uitbuiting en gedwongen criminaliteit.
De verschillende vormen
Arbeidsuitbuiting komt onder andere veel voor in de bouw, tuinbouw, horeca en schoonmaakindustrie. Slachtoffers – vaak migranten – moeten lange dagen werken onder slechte omstandigheden.
Bij seksuele uitbuiting worden slachtoffers onder druk gezet om seks te hebben tegen betaling. Het geld dat zij verdienen, gaat vervolgens deels of helemaal naar iemand anders.
Gedwongen criminaliteit ten slotte, komt veel voor onder jongeren. Zij worden onder druk gezet om strafbare dingen te doen, zoals drugs verhandelen of diefstal plegen. En net als bij seksuele uitbuiting, moeten ook hier de slachtoffers het verdiende geld deels of helemaal afstaan.
Dwang
Mensenhandel gaat dus gepaard met dwang. En dwingen kan op verschillende manieren. Denk onder andere aan:
- Geweld
- Opsluiting
- Iemands paspoort innemen
- Chantage
- Gebruik maken van iemands kwetsbare positie
Van dat laatste is bijvoorbeeld sprake als iemand een verstandelijke beperking heeft of als iemand nog heel jong is.
Mensenhandel versus mensensmokkel
De termen mensenhandel en mensensmokkel worden vaak door elkaar gebruikt. Ondanks dat er overlap is, betekenen de termen wel echt iets anders.
- Mensensmokkel is het illegaal begeleiden of vervoeren van mensen over (lands)grenzen.
- Mensenhandel is de uitbuiting van een persoon en is een schending van mensenrechten.
Oftewel: mensensmokkel is in principe vrijwillig en mensenhandel is dat niet. Het hebben van een schuld bij een smokkelaar maakt iemand wel extra kwetsbaar voor een handelaar.
Het Rode Kruis en mensenhandel
Mensenhandel is een belangrijk thema binnen het Rode Kruis. Wij bieden slachtoffers hulp, en geven voorlichting aan mensen om zich te beschermen tegen dit risico. Ook trainen we onze eigen hulpverleners en die van andere organisaties in het herkennen en voorkomen van mensenhandel.
Mensenhandel is vaak internationaal. Daarom werken we veel samen met Rode Kruis-collega’s uit andere landen.