Word vrijwilliger Doneer

Israël/bezette gebieden: we stevenen af op een humanitaire catastrofe

Geplaatst op 13 oktober 2023

Het geweld in Israël en de bezette gebieden escaleert tot een niveau dat we niet vaak zien. We roepen daarom alle strijdende partijen dringend op: laat gijzelaars onmiddellijk vrij en zorg dat hulpgoederen, brandstof en voedsel veilig in Gaza kunnen komen. De evacuatie van een miljoen mensen in 24 uur is niet alleen onmogelijk, maar ook in strijd met het humanitair oorlogsrecht.

Mensen in Gaza leven in grote angst. Ze moeten hun huis verlaten, zonder dat ze ergens heen kunnen. Er is geen veilige opvangplek en er zijn maar weinig sanitaire voorzieningen. De wegen zijn slecht begaanbaar, waardoor ambulances sommige gebieden niet kunnen bereiken. Bovendien zijn er veel meer gewonden en zieken dan de hulpverleners aankunnen. Dit alles maakt het steeds moeilijker om noodhulp te verlenen, terwijl de nood steeds groter wordt.

Helpen met gevaar voor eigen leven

Zowel de oproep van de Israëlische autoriteiten aan de bevolking van Gaza-Stad om hun huis onmiddellijk te verlaten als het afsluiten van de toegang tot voedsel, water en elektriciteit is in strijd met het humanitair oorlogsrecht. Ook geven hulpverleners van de Palestijnse Rode Halve Maan aan dat evacueren van zoveel mensen binnen 24 uur onmogelijk is. Veel mensen, onder wie gehandicapten, ouderen en zieken, kunnen simpelweg hun huizen niet verlaten. Evenals vele gewonde patiënten die medische hulp nodig hebben.

Hoewel het erg gevaarlijk is in het gebied en ze niet weten wat hun te wachten staat, blijven hulpverleners met gevaar voor eigen leven actief in Gaza. Het Rode Kruis roept nogmaals op om het humanitair oorlogsrecht na te leven: burgers en hulpverleners verdienen te allen tijde bescherming.

Ongekend hoge noden

De mensen in Gaza hebben dringend meer hulp nodig. Carla Jonkers, hoofd Internationale Noodhulp van het Nederlandse Rode Kruis, maakt zich grote zorgen over de situatie: “We stevenen af op een humanitaire ramp en zelfs een humanitaire catastrofe. Er is geen elektriciteit, water raakt op. Onze ambulances hebben nog maar benzine voor een paar dagen. Het Rode Kruis heeft in Egypte een magazijn vol goederen met eten en materiaal klaar staan. Het lukte vanochtend om één vrachtwagen de grens over te krijgen, maar er is veel meer nodig. De situatie is weerzinwekkend.”

Gegijzelde mensen vrijlaten

Niets kan de afschuwelijke aanvallen rechtvaardigen die Israël afgelopen weekend te verduren kreeg. Onze harten gaan uit naar mensen die familieleden hebben verloren of zich zorgen maken over geliefden die gegijzeld zijn. We herhalen onze oproep voor hun onmiddellijke vrijlating. Het gijzelen van mensen is in strijd met het humanitair oorlogsrecht. Tegelijkertijd kunnen de aanvallen de vernietiging van Gaza niet rechtvaardigen. Alle partijen in het conflict moeten zich houden aan de wettelijke regels van oorlogvoering.

Het Rode Kruis helpt

Mensen in Israël en de bezette gebieden hebben dringend hulp nodig. De escalatie van het conflict brengt vele levens van onschuldige burgers in gevaar. Het Rode Kruis zal blijven helpen, zonder partij te kiezen in het conflict.

Meest recente berichten

Programma Partnership

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan

12 juli 2024

Zuid-Soedan kampt met vele burgeroorlogen en natuurrampen. Het Programma Partnerschap-project (PPP), een samenwerking tussen de Europese Unie en het Rode Kruis, biedt een lichtpuntje. Dit project helpt de Zuid-Soedanezen beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Lees meer