Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis-medewerker Jaap coördineert aanpak coronavirus in China

Geplaatst op 06 februari 2020

De wereld is in de ban van het coronavirus. In China beïnvloedt het zelfs het dagelijks leven van 1.4 miljard Chinezen. Nederlander Jaap Timmer woont in de Chinese hoofdstad Peking en werkt daar voor het Internationale Rode Kruis. “Het is hier een totaal andere wereld nu.”

Van het chaotische straatbeeld dat je je bij een miljoenenstad als Peking voorstelt, zie je niets meer, vertelt Timmer. “De straten zijn stil, mensen gaan liever niet de deur uit. Alleen nog voor boodschappen. Niemand gaat meer naar zijn werk, om te voorkomen dat het virus zich verspreidt. Om de supermarkt in te komen moet je een mondkapje op en als ik mijn flat in of uit ga, wordt mijn temperatuur gecheckt.”

Kinderen krijgen online les

Toch gaat het gewone leven in China wel gewoon door. “Het is mooi om te zien dat ondanks dat iedereen binnenblijft de dagelijkse dingen doorgaan. Zo zijn de scholen dicht, maar krijgen de kinderen wél les, via het communicatieplatform WeChat.”

Jaap Timmer in een Chinese supermarkt, waar je zonder mondkapje niet naar binnen mag.

Goede voorlichting is belangrijk

De angst om het coronavirus op te lopen is groot onder de Chinezen. Goede voorlichting over hoe je jezelf het beste kan beschermen is daarom erg belangrijk. Dit is één van de taken van het Rode Kruis. “Via de website geven we voorlichting. Daarnaast controleren Rode Kruis-vrijwilligers overal in het land mensen op koorts met speciale thermometers. En we verzamelen hulpgoederen voor ziekenhuizen omdat de kans op besmetting daar het grootst is.”

Juiste hulp op juiste plek

Timmer werkt als samenwerkingscoördinator voor het Internationale Rode Kruis en zorgt samen met het Chinese Rode Kruis dat de hulpverlening en de hulpgoederen, die door verschillende organisaties worden aangeboden, op de juiste plek komen. “Nu de maatregelen vanuit de Chinese overheid zijn aangescherpt, is het erg belangrijk dat de juiste hulp op de juiste plek komt. En dat er geen overlap ontstaat.”

‘Hulpverleners zijn helden’

Hulpverleners van het Internationale Rode Kruis werken de klok rond om verspreiding van het virus tegen te gaan. “In China worden ze echt als helden gezien”, zegt Timmer wanneer we hem vorige week voor een tweede keer spreken.

Dat het Nederlandse Rode Kruis een gironummer heeft geopend ziet Jaap als een goede zet. “Dat we preventief bovenop de uitbraak van het coronavirus zitten is een goede zaak. Daardoor kan nog meer ellende worden voorkomen. Met de maatregelen die we in China en andere landen nemen kan worden voorkomen dat het virus zich verder verspreidt naar bijvoorbeeld Nederland.”

Hoe kun je je beschermen tegen het coronavirus?

Er zijn een aantal simpele dingen die je kunt doen om het risico op besmetting te verkleinen. Naast grondig je handen wassen is het belangrijk om papieren zakdoekjes te gebruiken. Meer weten over hoe je jezelf kan beschermen tegen het coronavirus? Lees dan verder.

Wil je meer weten over Corona?