Word vrijwilliger Doneer

Jan werkt op spoedeisende hulp én is Rode Kruis-vrijwilliger

Geplaatst op 20 april 2020

Jan Out (25) is spoedeisendehulpverpleegkundige in het HagaZiekenhuis in Den Haag en besteedt zijn spaarzame vrije uurtjes aan het Rode Kruis, waar hij sinds acht jaar vrijwilliger is. “Wanneer ze me nodig hebben, kunnen ze me bellen.”

Behalve ellende en verdriet, levert de coronacrisis af en toe ook mooie dingen op. Zo komen er in deze periode mensen bovendrijven die al hun energie en toewijding steken in het helpen van anderen.

De Zuid-Hollandse twintiger Jan Out is beroepshalve fulltime bezig met het verplegen van coronapatiënten en ook nog eens vrijwilliger voor het Rode Kruis. Zo zamelde hij de afgelopen weken persoonlijke beschermingsmiddelen in en begeleidde hij mensen die van zorginstellingen naar ziekenhuizen werden vervoerd. “Dat moet veilig gebeuren want het gaat om mensen die misschien besmet zijn”, licht hij toe.

Vijf miljoen spullen

“Omdat ik denk dat het nodig is”, luidt zijn nuchtere antwoord op de vraag waarom hij doet wat hij doet. “Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn bijvoorbeeld heel belangrijk voor mijzelf en mijn collega’s. Het inzamelen is een relatief kleine inspanning die enorm kan helpen. We haalden iets van vijf miljoen spullen binnen.”

Ernstig ziek

Op de afdelingen spoedeisende hulp en intensive care, waar hij en zijn collega’s af en toe ook diensten draaien, ervaart hij dagelijks hoe hard preventie en hulp nodig zijn. “Wat ik vooral lastig vind aan mijn werk als verpleegkundige in het ziekenhuis is om te zien hoe mensen die relatief goed binnenkomen in korte tijd heel erg ziek worden. Dan heb ik het niet over een halve dag, soms gaat het binnen een uur van springlevend naar ernstig ziek. En op de ic zijn we uiteraard aan ernstig zieke mensen gewend, maar niet in deze aantallen.”

Mee- en loslopen

Soms ergert Jan zich aan mensen die zich weinig aantrekken van de adviezen en maatregelen van de overheid. “In de supermarkt komen mensen soms te dichtbij. Sommigen botsen zelfs tegen je aan. Dan denk ik: kom even een dagje meelopen in het ziekenhuis, dan zie je wat de gevolgen kunnen zijn. Als we willen dat deze situatie niet lang aanhoudt, dan moeten we nu een beetje inleveren. Aan de andere kant: als je er niet dagelijks mee te maken hebt en niemand kent die getroffen is, is het lastig om te beseffen hoe groot het probleem is. In het begin dacht ik zelf ook dat het wel zou loslopen.”

Mooi om te zien

Wij zijn onder de indruk van Jan. Hij is vooral onder de indruk van zijn collega’s van het Rode Kruis. “Ik vind het bijzonder hoeveel er in korte tijd is opgetuigd. Als Rode Kruis zijn wij heel snel gaan schakelen. In korte tijd is er bij iedereen zo veel bereidheid om te helpen ook. Van Ready2Help tot het inzamelen van middelen en het ondersteunen van zorghotels en huisartsenposten. Dat is mooi om te zien.”

Wil je meer weten over Corona?