Word vrijwilliger Doneer

Koken met Mounir: het bieden van een luisterend oor is cruciaal voor mensen in voedselnood 

Geplaatst op 23 mei 2024

In Nederland leven zeker 450.000 mensen in onzichtbare voedselarmoede. Families die iedere dag met de vraag leven of het hen lukt een warme maaltijd op tafel te krijgen. In de videoserie ‘Koken met Mounir’ bereidt chef en Rode Kruis-ambassadeur Mounir Toub samen met verschillende gasten budgetvriendelijke maaltijden voor. “Het is belangrijk om te realiseren dat achter het aantal 450.000 mensen, daadwerkelijk mensen zitten”, zegt Mounirs gast Lola Verkuil van het Rode Kruis. 

In de tweede aflevering van Koken met Mounir schuift Lola Verkuil aan. Bij het Rode Kruis zet zij zich in voor mensen die leven in voedselnood. “Het is niet simpelweg een getal”, vertelt Lola. “Er zitten gezinnen achter die leven in schrijnende situaties. Het eerste wat zij op dat moment nodig hebben is een luisterend oor.” 

De twee bereiden samen een tajine voor met verse groenten en gedroogd fruit. Tijdens het koken ontstaan er bijzondere gesprekken over deze onzichtbare voedselnood in Nederland en wat het Rode Kruis doet om deze mensen te helpen. “Ik vind het jammer dat mensen die leven in deze situatie zich niet realiseren dat zij niet de enige zijn. Er zijn zoveel mensen en organisaties die hen willen helpen, maar dat voelt niet altijd zo”, legt Lola uit. “Ik denk dat dit ook voor het Rode Kruis een belangrijke taak is, om mensen een gevoel te geven van ‘wij zijn hier om te helpen’.”

Recept: Tajine met verse groenten & gedroogd fruit 

Deze tajine met verse groenten en gedroogd fruit is niet alleen makkelijk te bereiden, het kost bovendien nog geen € 6 om te bereiden. Lees hieronder wat je nodig hebt en wat de stappen zijn om deze warme maaltijd op tafel te zetten. 

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 12 gedroogde abrikozen  
  • 8 gedroogde pruimen (optioneel)
  • 50 ml olijfolie  
  • 1 knolselderij  
  • 1 aubergine 
  • Zout en peper
  • 4 takjes munt 
  • Sesamzaad (optioneel)

Bereiding

Stap 1: Wel de abrikozen en pruimen 5 minuten in een ruime schaal met heet water.

Stap 2: Verhit een tajine, eventueel op een warmteverdeler, op laag vuur.

Stap 3: Verhit de olijfolie in de tajine en bak de kip en aubergine in ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur goudbruin.  

Stap 4: Blus dit alles af met de tomatensaus en breng aan de kook. Doe de abrikozen en pruimen erbij. Leg het deksel op de tajine en laat 5 minuten op laag vuur zachtjes pruttelen.

Stap 5: Proef en breng op smaak met zout en peter, en garneer met de munt en sesamzaad.  

Wil je meer weten over Hulp in Nederland?

Ouders met kinderen die boodschappen doen met de boodschappenkaart van het Rode Kruis

Schoolmaaltijden in gevaar: wat betekent dit voor leerlingen? 

3 juni 2024

Als de overheid stopt met de financiële steun voor het Programma Schoolmaaltijden, dreigen 350.000 leerlingen met honger in de klas komen te zitten. “De kinderen hebben dit zo hard nodig. Het hoort niet dat wij in zo'n mooi land wonen en er dan kinderen op school zitten met honger”, zegt schooldirecteur Audrey Rajcomar.

Lees meer