Een team van het Nederlandse Rode Kruis zit vast tussen de gevechten in Jemen. Ambassadrice Floortje Dessing, hoofd Internationale Hulpverlening Juriaan Lahr en woordvoerder Merlijn Stoffels zitten sinds anderhalve dag ondergedoken in een schuilkelder.
Vlak voor de gevechten begonnen maakte Floortje Dessing opnames voor haar televisieprogramma ‘Floortje naar het einde van de wereld’. (foto: Rode Kruis)
Door hevige gevechten in de hoofdstad Sana’a is het voor het drietal onmogelijk de zwaar beveiligde schuilkelder te verlaten. Het is onzeker hoe lang deze situatie gaat duren. Het team zal zo snel mogelijk het land proberen te verlaten, maar de veiligheid staat dat nu niet toe.
Doden en gewonden door hevige gevechten
“We zijn erg geschrokken. Het geeft me een naar gevoel om de gevechten te horen. Je weet dat er mensen in doodsangst verkeren en dat er vlakbij doden en gewonden vallen door de hevige gevechten”, laat woordvoerder Merlijn Stoffels weten vanuit Jemen.
Het drietal is in Jemen om aandacht te vragen voor de vergeten humanitaire ramp die zich daar voltrekt. Ook maakt Floortje Dessing opnames voor haar televisieprogramma ‘Floortje naar het einde van de wereld’.
Hulp hard nodig
Behalve de Nederlanders zijn ook andere hulpverleners van het Rode Kruis gedwongen om in de schuilkelder te blijven. Vanuit hier zijn ze druk in de weer om de hulpverlening te coördineren. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk medische hulp voor gewonden naar de ziekenhuizen te krijgen.
“We horen van de hulpverleners dat medicijnen opraken en dat er nauwelijks spullen zijn om de gewonden mee te helpen. Door een gebrek aan schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen ligt een toename van het aantal choleragevallen op de loer. De generatoren om het water op te pompen werken vaak niet meer.”
Situatie Jemen verslechtert snel
De afgelopen dagen vielen er honderden doden en gewonden door de gevechten in Sana’a. Door de grensblokkade van commerciële import verslechtert de situatie snel. Veel mensen hebben geen eten, schoon drinkwater of medische hulp.
Het conflict in Jemen zorgt inmiddels al voor miljoenen slachtoffers:
- 10 miljoen mensen hebben acute hulp nodig
- 3 miljoen mensen zijn ontheemd
- ruim 8000 doden
- bijna 48.000 gewonden
- bijna 1 miljoen mensen besmet met cholera
Dringende oproep aan strijdende partijen
Het Rode Kruis roept de strijdende partijen op om burgerdoelen te sparen en gewonde mensen te laten evacueren en behandelen. Dit is een zaak van leven en dood.