Wat een nare beelden dit weekend uit Limburg, België en Duitsland! Helaas zal het niet de laatste keer zijn dat we ondergelopen straten zien. Door klimaatverandering krijgen we vaker te maken met extreme regenval, verwacht onder andere het Rode Kruis Klimaatcentrum. Wat als het water komt? Dit kun jij doen om je voor te bereiden op een overstroming.
Eerst even dit: waarom zouden we ons voorbereiden op meer overstromingen?
“Extreme neerslag gaat vaker voorkomen door klimaatverandering,” voorspelt klimaatwetenschapper Kiswendsida Guigma van het Rode Kruis Klimaatcentrum. Op basis van nieuw onderzoek wordt bovendien verwacht dat we door klimaatverandering meer langzaam bewegende stormen krijgen. Dit betekent dat er meer regen op één plek valt. Dat is precies wat de afgelopen dagen voor overstromingen in Limburg heeft gezorgd.
Al die regen loopt gelukkig niet altijd uit op overstromingen. Dit hebben we onder andere te danken aan dijken en overloopgebieden. Het risico op overstromingen blijft er wel, aldus Guigma. In Limburg, maar zeker ook langs andere rivieren in Nederland. “Ook als je nog nooit eerder met een overstroming te maken heb gehad, kun je risico lopen”, zegt Guigma.
Wat kun je nu al doen om je voor te bereiden op een overstroming?
Zorg dat je de volgende zaken op orde hebt zodat je altijd bent voorbereid op een overstroming:
• Weet welk risico je loopt. Op overstroomik.nl kun je zien hoe hoog het water in jouw buurt kan komen bij een overstroming. Dit maakt uit voor de voorbereidingen die je moet treffen. Als je huis bijvoorbeeld 50 meter boven NAP staat op de Veluwe, dan heeft een opblaasboot op zolder geen zin. Als je in een uiterwaarde langs de Rijn woont, is dat anders.
• Controleer of je NL-Alerts kunt ontvangen. De overheid stuurt in geval van nood een NL-Alert naar je mobiele telefoon. Controleer of je telefoon hiervoor op de juiste manier is ingesteld.
• Maak een persoonlijk noodplan. Met een persoonlijk noodplan bedenk je alvast van tevoren hoe je gaat handelen in een noodsituatie. Je verzamelt hierin onder andere belangrijke gegevens, zoals telefoonnummers en adressen van familie. Ook denk je na over vluchtroutes en een taakverdeling bij acute nood (bijvoorbeeld in een gezin met kinderen). Je kunt hier een noodplan downloaden en invullen.
• Maak een noodpakket. Met een noodpakket kun je het een tijdje uithouden als je vast komt te zitten en de hulpdiensten tijd nodig hebben om je te bereiken. In een noodpakket zitten in elk geval:
o Flessen water en houdbaar eten
o Warmhouddekens
o Een EHBO-kit
o Waterdicht verpakte lucifers
o Waxinelichtjes
o Fluitje
o Zaklamp
o Radio op batterijen
Vul het noodpakket aan met spullen die bij jouw situatie passen, zoals medicijnen of babyvoeding. Bewaar je noodpakket op een hoge, droge plek.
Wat moet je doen als het water komt?
Lijkt het in de komende dagen of uren flink mis te gaan in jouw regio? Doe dan het volgende:
• Zorg voor drinkwater. Na een overstroming kan het drinkwater verontreinigd zijn. Zorg daarom voor zoveel mogelijk drinkwater in huis. Vul emmers en pannen met drinkwater. Heb je een badkuip? Vul die ook!
• Laad apparaten van tevoren op. Bij een overstroming vallen gas en elektriciteit vaak uit. Laad telefoons, laptops en andere nuttige apparaten daarom op zolang er nog stroom is. Een opgeladen powerbank in huis kan ook geen kwaad.
• Bescherm je huis:
o Sluit gas, water en elektriciteit af voordat het water binnenstroomt.
o Sluit gootstenen en afvoerputjes af, bijvoorbeeld met zandzakken of een met zand gevuld kussensloop.
o Sluit kieren bij ramen en deuren zoveel mogelijk af. Maak een nooddrempel van zandzakken of plaats een schot om het water tegen te houden.
• Blijf op de hoogte. Houd crisis.nl en de regionale radiozender in de gaten om te horen of je moet vertrekken of beter thuis kunt blijven.
• Evacueer op tijd. Moet je vertrekken? Doe dit dan op tijd. Denk van tevoren na over vluchtroutes en adressen van vrienden of familie waar je kunt verblijven.
• Breng jezelf in veiligheid als je thuisblijft. Kun je het huis niet meer uit? Ga naar de hoogste plek in huis waarvandaan je nog weg kunt komen via een dakraam en ladder. Neem je noodpakket mee!
Wat kun je doen om anderen te helpen?
• Vraag of hulp nodig is. Kijk of er mensen in je buurt zijn die hulp nodig hebben.
• Zorg voor EHBO-kennis. Volg een cursus om anderen te kunnen helpen als zij gewond zijn geraakt. En download onze gratis EHBO-app. Daar lees je direct wat je moet doen als iemand eerste hulp nodig heeft. Vergeet ook niet te zorgen dat je EHBO-set volledig is.
Tips bij wateroverlast
Gelukkig hebben we in Nederland niet elke week een overstroming. Maar een flinke bui kan al snel voor wateroverlast zorgen, ook als je niet naast een rivier woont. Weet jij wat je daartegen kunt doen?