Word vrijwilliger Doneer

Metje redde haar dochter van verstikking:“De schrik kwam pas later”

Geplaatst op 28 november 2020

Metje zat met haar dochter aan tafel toen ze plotseling zag dat het meisje geen lucht meer kreeg. Ze had zich verslikt in een stukje worst en dreigde in haar eten te stikken. Metje twijfelde geen seconde en paste onmiddellijk de buikstoot toe. Met haar kordate optreden en haar kennis van EHBO redde ze het leven van haar dochter.

Metje raakte niet in paniek en kwam direct in actie toen haar dochter zich verslikte.

Het is een dag zoals alle anderen. Metje zit met haar dochter (16) aan tafel en samen genieten ze van een maaltijd. Metjes dochter is gehandicapt, en dus geeft Metje haar zorgvuldig ieder hapje. Plotseling worden de ogen van het meisje groot. Metje ziet direct dat het mis is: haar dochter kan niet meer ademen.

Metje twijfelt geen seconde en komt onmiddellijk in actie. Ze sleurt haar dochter van haar stoel en buigt haar voorover. Ze slaat haar armen om haar heen en geeft met een gebalde vuist een paar stevige stoten onder haar middenrif.

“Toen schoot het stukje worst al snel uit haar keel,” vertelt Metje. “Ik had geluk dat het niet klem was komen te zitten.”

De schrik komt later

Het gehandicapte meisje lijkt niet te merken wat haar zojuist is overkomen en lijkt zich direct weer prima te voelen. Ook Metje gaat aanvankelijk rustig verder waar ze mee bezig was.

Pas later komt het besef dat dit ook heel anders had kunnen aflopen. Als eten vast komt te zitten in je luchtpijp, kun je stikken. Het is van levensbelang om dan direct in actie te komen. Met de buikstoten heeft Metje het leven van haar dochter gered.

“De schrik kwam pas later”, vertelt Metje. Tijdens het incident bleef ze kalm en ondernam ze onmiddellijk actie. Achteraf is ze dankbaar dat ze op zo’n goede manier wist te reageren. “Op zo’n moment handel je blijkbaar gewoon heel snel. Dat vond ik wel prettig om te merken: dat ik niet verlamde van de schrik.”

Durven handelen

Metje wist wat ze moest doen doordat ze een EHBO-cursus volgde bij het Rode Kruis. Daar leerde ze onder andere hoe ze een buikstoot kon toepassen. Ze oefende de greep met de andere cursisten, en daardoor wist ze hoe ze het eten uit de keel van haar dochter kon krijgen.

Maar alle praktische EHBO-handelingen waren niet het enige wat ze tijdens de cursus leerde, vertelt Metje. “Het belangrijkste van een EHBO-cursus is dat je je bewust wordt van het feit dat er altijd iets kan gebeuren. Het geeft vertrouwen als je weet wat je in zo’n situatie moet doen. Dat zorgt ervoor dat je niet bevriest, maar durft te handelen. En dat kan van levensbelang zijn.”

Weet jij wat je moet doen?

Weet jij hoe je net als Metje een geliefde kunt redden van een ernstige verslikking? Of wat je moet doen bij andere noodsituaties? Je leert het tijdens een EHBO-cursus. Bekijk via onderstaande knop welke cursus bij je past. Download ook alvast onze gratis EHBO-app zodat je altijd de juiste EHBO-tips bij de hand hebt.

Foto header: Paula via Pexels

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?

Nijmeegse Vierdaagse 2016 - Rode Kruis vrijwilligers loopt met wandelaar

Blaren: 5 tips om ze te voorkomen

15 juli 2024

Of je nu de Nijmeegse 4Daagse loopt, een lange strandwandeling maakt, of het Pieterpad volgt, we wandelen heel wat af in Nederland. Maar de lol verdwijnt snel als je een blaar krijgt. Met deze tips voorkom je blaren en blijf jij genieten van je wandeling.

Lees meer