Word vrijwilliger Doneer

Miljoenen dagloners in problemen door coronacrisis

Geplaatst op 28 juli 2020

Iedere maand een loonstrookje in je mailbox met hetzelfde bedrag. Zo’n 2 miljard mensen wereldwijd kunnen zich hier niets bij voorstellen, want zij zijn dagloner. Dagloners hebben geen vaste werkgever en moeten iedere dag opnieuw een inkomen bij elkaar schrapen. Door de coronacrisis hebben tientallen miljoenen dagloners plotseling geen inkomsten meer. Het Rode Kruis zet zich in om deze groep te helpen.

Bananen plukken, mangoschijfjes verkopen of meehelpen in een mijn: dagloners moeten iedere dag een manier vinden om een inkomen bij elkaar rapen, want ze hebben geen arbeidscontract. Maar liefst 60 procent van de wereldwijde beroepsbevolking is dagloner. Door de coronacrisis is echter veel werk verloren gegaan en hebben tientallen miljoenen dagloners geen inkomsten meer. Doordat in veel landen een sociaal vangnet ontbreekt, hebben zij geen geld om eten te kopen.

“De gevolgen van de crisis worden nu pas echt zichtbaar voor grote groepen dagloners, wiens banen wegvallen. Het zijn de mensen die leven van dag tot dag, die elke dag eropuit moeten om aan eten te komen. Zij verliezen hun vaak al wankele bestaanszekerheden nu definitief”, aldus Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulpverlening van het Rode Kruis.

Op de Filipijnen vangt het Rode Kruis arbeidsmigranten op die geen werk meer hebben en niet terug naar huis kunnen.

Extra kwetsbaar

Dagloners zijn natuurlijk niet de enigen die onder zware druk staan door de coronacrisis. In zowel ontwikkelingslanden als welvarende landen wereldwijd voelen mensen de impact van de pandemie. Verschillende groepen blijken echter extra kwetsbaar. Zo brengt het virus bijvoorbeeld ook vluchtelingen, mensen in conflictgebieden en slachtoffers van natuurrampen verder in het nauw.

“Het virus maakt geen onderscheid en slaat overal in de wereld toe, maar de effecten worden sterker gevoeld in de meest kwetsbare landen. Gebieden met slechte hygiënische voorzieningen, nauwelijks zeep of stromend water en waar mensen per dag hun eten bij elkaar moeten zien te verdienen. De volledige omvang van de pandemie en de impact ervan zullen steeds zichtbaarder worden en we weten ook dat het einde van de crisis nog lang niet in zicht is”, aldus Lahr.

Het Rode Kruis helpt kwetsbaren wereldwijd

Het Rode Kruis zet zich in 153 landen wereldwijd in voor de strijd tegen het coronavirus. We helpen bijvoorbeeld mensen die werkloos zijn geraakt door de crisis met voedsel- en hygiënepakketten. Dagloners die hun werk zijn kwijtgeraakt in een ander land en niet naar huis kunnen, bieden we tijdelijk onderdak en we helpen in quarantainelocaties. Daarnaast verzorgen we medische hulp, steun aan ziekenhuizen en voorlichting over hygiëne.

Wil je meer weten over Corona?