Word vrijwilliger Doneer

Er zijn nieuwe EHBO-richtlijnen en dit moet je weten

Geplaatst op 03 september 2021

Eerste hulp kan altijd beter. Daarom gelden vanaf 1 september nieuwe eerstehulp-richtlijnen. Met de aangepaste instructies kun je mensen na een ongeval nóg beter helpen. Wat kun je verwachten van de Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp 2021?

Dat de EHBO-regels veranderen, is op zich niets nieuws, dat gebeurt iedere vijf jaar. Cees van Romburgh, specialist eerste hulp richtlijnen, van het Nederlandse Rode Kruis is betrokken bij de veranderingen in de EHBO-richtlijnen. Hij legt uit waarom de richtlijnen veranderen: “Soms is dat omdat medische inzichten veranderd zijn en soms omdat EHBO’ers merken dat een bepaalde behandeling beter kan. Al met al zijn er deze keer veel kleine zaken gewijzigd.”

Kleine dingetjes, die echter een grote impact kunnen hebben, zoals het herkennen en voorkomen van een hitteberoerte en het aanleggen van een tourniquet om te voorkomen dat een slachtoffer te veel bloed verliest en overlijdt.

Hitteberoerte
Hoe herken je dat iemand oververhit is geraakt en hoe kan je het verhelpen? De laatste jaren is er veel meer aandacht gekomen voor oververhitting en zijn er nieuwe inzichten ontstaan waardoor de richtlijnen moesten worden aangepast.

Dacht men voorheen dat te snel afkoelen een gevaar was voor sporters, tegenwoordig weten we dat oververhit raken een nog veel groter gevaar is, het kan leiden tot een hitteberoerte en zelfs fataal aflopen. In de nieuwe EHBO-cursussen is daarom veel meer te leren over het herkennen en behandelen van oververhitting.

Tourniquet
Een andere levensreddende handeling is het aanleggen van een knelverband wanneer iemand heel veel bloed verliest. Dit knelverband wordt tourniquet genoemd. De toepassing stond al in de vorige richtlijnen van 2016 maar komt nu ook echt aan bod in de gewone EHBO-cursussen. 

Een aantal van de andere grotere wijzigingen:

  • Er is meer aandacht voor diversiteit. In de oude richtlijnen werd vaak aangegeven dat de huid rood kleurde. Dit geldt vaak alleen voor mensen met een witte huidskleur. In de nieuwe instructies wordt ook rekening gehouden met andere huidskleuren.
  • Brandwonden hebben een nieuwe naam gekregen. Wat we voorheen ‘tweedegraads’ en ‘derdegraads’ noemden, heet nu ‘gedeeltelijke’ of ‘volledige’ verbranding. Dit sluit beter aan bij de termen die in andere landen worden gebruikt.
  • Voorheen werd bij veel EHBO-problemen aangeraden om de huisarts te bellen. Maar als je daarvoor eerst een nummer moet opzoeken, dan kun je kostbare tijd verliezen. Daarom staat in de nieuwe richtlijnen dat het in veel gevallen ook prima is om 112 te bellen. Het gaat erom dat je snel hulp krijgt.
  • Ook mentaal kun je in de problemen komen. Daarom is in de nieuwe richtlijnen meer aandacht voor mentale eerste hulp voor zowel eerstehulpverleners als slachtoffers.

Op onze website en in onze gratis EHBO-app vind je alle instructies volgens de laatste richtlijnen.

Kleinere veranderingen

Een voorbeeld van een kleine verandering is de behandeling van een wandelblaar. In de EHBO-richtlijnen werd eerder altijd geadviseerd om deze niet door te prikken. Maar als een blaar aan de voet veel last geeft of wanneer de kans bestaat dat deze vanzelf scheurt is het soms praktisch om de blaar toch door te prikken. Wanneer je dan niet leert hoe je dit op een juiste en veilige manier aanpakt, gaan mensen zelf een behandeling verzinnen. Zo hoor je vaak dat mensen dit doen met een hete naald, maar dat is zeker niet aan te raden! Hoe je dit wel aanpakt, leer je op de nieuwe EHBO-cursus.

Bloedneus: tien minuten dichtdrukken, vijf minuten of toch tien?
Het goede antwoord is tien minuten dichtdrukken, vlak onder het neusbeen met het hoofd licht voorovergebogen. In de laatste update van de richtlijn was dit juist van tien naar vijf minuten gegaan. Maar sindsdien kwamen veel mensen met een bloedneus bij de huisarts terecht. Terwijl na tien minuten dichtdrukken de bloeding wel verholpen zou zijn. Daarom wordt nu toch weer aangeraden om een bloedneus tien minuten dicht te drukken.

Weg met moeilijke woorden

Voor het helpen van een gewonde heb je geen moeilijke woorden nodig. Om te zorgen dat iedereen nog beter begrijpt wat je moet doen bij een ongeval, zijn sommige ingewikkelde termen zoveel mogelijk uit de richtlijnen verwijderd. Bijvoorbeeld:

  • ‘Anafylaxie’ noemen we vanaf nu een ‘ernstige allergische reactie’.
  • Een ‘inhalatietrauma’ heet voortaan ‘benauwdheid na een brand’.
  • We hebben het niet meer over ‘snelwerkende koolhydraten’, maar zeggen gewoon ‘suiker’.

Meer EHBO-tips