Word vrijwilliger Doneer

Noot-toestand! Noahs zwoele zomerdate eindigde in het ziekenhuis

Geplaatst op 07 juli 2022

Het was de ideale setting voor een eerste date. Een zonnige middag in het park, hondje mee, een lekker broodje… Totdat Noah plotseling haar keel voelde opzwellen. “Ik herkende het gevoel meteen en wist dat het niet goed was. We moesten een ambulance bellen.”

Het liep eigenlijk enorm soepel, de eerste date van Noah (26) afgelopen weekend. Ze had een meisje leren kennen op een datingapp en na een weekje vonden ze het tijd om elkaar te ontmoeten. Ze spraken af om een zomerse wandeling te maken met de hond in het park.

“Toen ze aankwam, leek ze me meteen leuk,” herinnert Noah zich. “Ze zag er leuk uit en we hadden eigenlijk direct genoeg gespreksstof. Natuurlijk is het in het begin altijd een beetje spannend, maar na vijf minuten voelde ik me heel relaxt bij haar.”

Omdat het zo gezellig was, besloten ze een broodje te bestellen bij het paviljoen in het park. De keuze viel op een sandwich met falafel en muhammara, een dip van geroosterde paprika, knoflook en granaatappelpitten.

muhammara bevat walnoten Rode Kruis
Muhammara, een dip met onder andere walnoten

Moment van onoplettendheid

Maar wat Noah niet wist, is dat muhammara nog een ander belangrijk ingrediënt heeft: walnoten. Noah heeft al van kleins af aan een notenallergie en controleert altijd zorgvuldig of er geen noten in een salade, broodje of gebakje zitten.

Toch ging dat deze keer mis. “Het was een moment van onoplettendheid, ik had er niet bij nagedacht dat er misschien noten in die spread zouden zitten. Meestal voel ik het direct als ik een stukje noot binnen krijg: ik krijg dan een klein kriebeltje in mijn keel en stop direct met eten. Op die manier lukt het eigenlijk altijd om een aanval te vermijden, want van een hele kleine hoeveelheid heb ik geen last .”

Warm en misselijk gevoel

Helaas bleken in de muhammara te veel walnoten te zitten. Noah: “Na een paar minuten viel het me op dat ik rode vlekjes had op mijn polsen en ellenbogen. Ik dacht dat het misschien eczeem was, en maakte me er verder niet druk om. We besloten verder te wandelen, maar na een kwartiertje kreeg ik het ineens heel warm. Ik kreeg een soort misselijk, koortsachtig gevoel. Toen wist ik het meteen: dit was mis. Er moesten noten in dat broodje hebben gezeten.”

Normaal gesproken kan een epipen uitkomst bieden bij een allergische reactie, maar die had Noah helaas niet bij zich. “Het is al elf jaar geleden dat ik voor het laatst een aanval heb gehad. Het is dus een beetje naar de achtergrond verdwenen, en ik denk er niet meer altijd aan om mijn pen mee te nemen.”

Rode Kruis walnoten
Mensen met een notenallergie kunnen heftig reageren op walnoten.

Gelukkig reageerde de date van Noah als een ware prinses op het witte paard. “Ze was heel lief en wilde me meteen helpen. Ze liet me zitten en bood me wat te drinken aan. Zij wist natuurlijk ook niet wat ze hiermee aan moest, ze had het nog nooit meegemaakt!”

Noah overwoog haar opties. “Ik dacht eraan om een deelscooter naar huis te nemen om mijn epipen te pakken, maar dat was risky: ik wist niet of ik het op tijd zou halen. En ik wist ook niet of mijn pen nog goed was. Er zat eigenlijk maar één ding op: ik moest 112 bellen.”

Drempel om 112 te bellen

“Ik voelde best wel een drempel om het alarmnummer te bellen”, herinnert Noah zich. “Allemaal om zo’n stom nootje? Maar toen ik eenmaal de alarmcentrale aan de lijn had, merkte ik dat het wel echt een goede keuze was: mijn ogen, neus en keel begonnen helemaal op te zetten. Het werd steeds moeilijker om te ademen.”

Niet veel later arriveerde de ambulance bij het park. Noah kreeg een spuit en werd aan een infuus gelegd. Hierdoor voelde ze zich snel beter. Daarna werd ze naar het ziekenhuis gebracht, waar ze nog vier uur moest blijven ter observatie.

Een date om niet te vergeten

Gelukkig ging het snel beter met Noah, en kon ze dezelfde middag het ziekenhuis verlaten. Ze is blij dat het goed is afgelopen, en dat ze 112 heeft gebeld. “Het voelde heel aanstellerig, maar ik raad iedereen aan om gewoon te bellen als je twijfelt. De mensen bij de alarmcentrale zijn professionals en schatten zelf in of het nodig is om een ambulance te laten komen.”

En haar date? “Die heeft me de hele tijd gezelschap gehouden in het ziekenhuis! Het was heel gezellig en we zijn erna zelfs nog uit eten geweest. Er komt dus zeker nog een tweede date. Alleen die keer neem ik wél mijn epipen mee!”

met een epipen kun je levens redden na een allergische reactie Rode Kruis
Een epipen kan verlichting bieden na een allergische reactie. Op de foto boven zie je Noah met haar epipen, die ze vanaf nu altijd bij zich heeft.

Tips van onze EHBO-ambassadeur

Louise Schalkoort Rode Kruis

EHBO-instructeur Louise Schalkoort:

“Een allergische reactie kan gevaarlijk zijn. Het komt vaak voor bij pinda’s en noten, maar ook bij wespen- en bijensteken. Bij een allergische reactie zwellen je neus en keel op. Hierdoor kan het gebeuren dat je niet of nauwelijks kunt ademen. Snel handelen is dus enorm belangrijk.

Goed van Noah dat ze heeft besloten om 112 te bellen. Ik snap dat dit even gek voelt, maar de alarmcentrale is er helemaal op ingesteld om de ernst van jouw situatie in te schatten. Ze sturen alleen een ambulance als dat nodig is, zoals in het geval van Noah. Dus bij twijfel: altijd 112 bellen.

Verder kan een epipen bij een allergische reactie verlichting bieden. Het is dus goed als Noah die voortaan weer bij zich draagt.”

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?