Word vrijwilliger Doneer

Levi kreeg een ongeluk met een deur: “Ik zag een bloederige vinger zonder topje”

Geplaatst op 29 september 2021

Vingers en deuren: geen fijne combinatie. Veel ouders waarschuwen hun kinderen continu om voorzichtig te zijn. Toch kan het misgaan. Want waar kinderen niet altijd op letten, is de gleuf aan de scharnierkant van de deur. Dat ging pijnlijk fout bij Levi (4). Moeder Esther: “Ik zag vooral veel bloed, het topje van de vinger was niet duidelijk meer te zien.”

Een gewone zondagochtend. Levi (4) speelde met zijn grote broer. Zijn moeder was de tassen aan het inpakken, want over een kwartiertje zouden ze vertrekken naar de dierentuin. Eindeloos vaak had Esther de jongens gewaarschuwd om uit te kijken met vingers en deuren. Esther: “De zoon van mijn vriendin was zijn vingertopje kwijtgeraakt door een vinger tussen deur. Het was in een oogwenk gebeurd. Dan zit de schrik er wel in. ‘Niet spelen met deuren’ is dus een veelgebruikte zin bij ons thuis.”

Tussen het scharnier en de deur

En toch ging het mis. Levi wilde zijn broer laten schrikken en stond achter de slaapkamerdeur, zijn handje bij de deurpost, in de gleuf tussen het scharnier en de deur. Toen zijn broer de deur dichtdeed, zat zijn ringvinger klem.

Esther: “Hij huilde of schreeuwde niet. Het was dat zijn broer naar me toe kwam om te vertellen dat Levi bloed had. Omdat hij niet huilde, ging ik ervan uit dat het om een klein wondje ging en pakte het pleisterblikje. Toen ik bij de slaapkamer aankwam, lag er een plasje bloed op de grond en zag ik Levi met een wit gezichtje met zijn vinger omhoog staan. Ik zag vooral veel bloed en wist direct: ‘ik moet nu niet in paniek raken. Zolang ik rustig blijf, blijft hij dat ook.’”

Te hulp met een schone theedoek

“Intussen ging mijn hart als een razende tekeer. Ik probeerde te zien hoe de vinger eraan toe was en of er een stukje af was dat ik mee moest nemen naar het ziekenhuis. Maar ik zag alleen een bloederige rommelige vinger, waarvan het topje niet duidelijk te zien was. Ik heb een hele EHBO-doos met steriele spullen, maar ik kon op dat moment niets anders verzinnen dan een schone theedoek te pakken, dit om zijn hand te wikkelen en direct naar het ziekenhuis te gaan.”

Levi met zijn vinger in het verband

Aan een draadje

Bij de spoedeisende hulp bleek dat het topje nog aan een draadje vel vast zat, maar de nagel was weg. Esther: “Gelukkig werden we snel geholpen, want inmiddels was Levi wel flink aan het huilen en angstig. Hij kreeg een verdoving en het topje kon weer keurig worden aangehecht. Tegen de tijd dat het verband om zijn vinger zat, hij twee lolly’s op had en een paar afleveringen van Pieter Konijn op mijn telefoon had mogen kijken, vond Levi het vooral stoer wat hem was overkomen. Maar ik heb nog lang last gehad van het schrikbeeld dat ik op zoek moest naar een vingertopje.”

Tips van onze EHBO-ambassadeur

EHBO-instructeur Ramón Weekenstroo

“Een amputatie is inderdaad één van de meer lugubere EHBO-situaties die je kunt meemaken. Gelukkig viel het bij Levi wel mee en kon zijn vingertopje makkelijk worden gehecht.

Bij wat heftigere ongelukken waarbij een lichaamsdeel volledig geamputeerd is, kun je het beste 1-1-2 bellen, terwijl het slachtoffer op de wond drukt. In veel situaties is steriel verband niet aanwezig, een schone doek volstaat dan ook. Als je maar druk blijft uitoefenen op de wond totdat de hulpdiensten er zijn.

Mocht het vingerkootje er helemaal af zijn dan is het goed deze te reinigen, af te dekken met een nat steriel gaasje en dan in een (boterham)zakje te doen. Deze afgesloten zak plaats je vervolgens in een zak met ijs of iets uit de vriezer. Zo blijft het kootje in een zo goed mogelijke conditie en kan het hopelijk nog aangezet worden. En probeer rustig te blijven, voor jezelf en het slachtoffer.”

 

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?