Word vrijwilliger Doneer

Oproep: Voorkom dat mensen op straat moeten slapen

Geplaatst op 11 juni 2021

Overheden moeten voorkomen dat een grote groep dak- en thuislozen vanaf vandaag op straat moet slapen. Dat vinden het Rode Kruis, Valente en Dokters van de Wereld. Vanaf 1 juni sluiten gemeenten de noodopvang voor onder andere EU-migranten en ongedocumenteerden. Zij kunnen vaak nergens anders terecht en dreigen op straat te belanden.

Vanwege de coronacrisis vingen gemeenten de afgelopen tijd meer mensen op dan gebruikelijk. Onder andere mensen zonder verblijfsvergunning en migranten uit de EU kregen hierdoor een bed. Vanwege de versoepeling van de coronamaatregelen komt hier een einde aan. Mensen die geen recht hebben op reguliere opvang, zijn vanaf 1 juni niet meer welkom.

Dit is een onwenselijke situatie, vertelt Heleen van den Berg, hoofd Nationale Hulpverlening van het Rode Kruis. “We maken ons zorgen om deze groep mensen. Vooral omdat we nog midden in een pandemie verkeren en de coronamaatregelen nog steeds van kracht zijn en niet alle openbare ruimtes weer volledig open zijn. Zo moeten mensen vaak een afspraak maken om ergens naar binnen te kunnen.”

Zichtbaarder

De groep dak- en thuislozen die geen recht heeft op de reguliere opvang, is het afgelopen jaar zichtbaarder geworden. Vaak gaat het om arbeidsmigranten uit Zuid- en Oost-Europa. Zij komen voor werk naar Nederland, waarbij vaak onderdak wordt geregeld. Zodra ze hun werk verliezen, staan ze op straat. Het aantal dakloze arbeidsmigranten is het afgelopen jaar door corona naar schatting toegenomen. Op dit moment zijn zo’n 2500 tot 3000 EU-migranten dakloos.

Het Rode Kruis maakt zich vooral zorgen om de meest kwetsbare mensen binnen deze groep. Dit zijn bijvoorbeeld daklozen met een verhoogd risico op uitbuiting, verminderde weerbaarheid, met medische of psychische problematiek of mensen die bij niemand anders terecht kunnen. “Als mensen op straat leven, levert dat stress op en wordt het steeds lastiger om hun eigen situatie te verbeteren. Daarnaast is veel werk in het informele circuit verdwenen en is het voor veel arbeidsmigranten nog niet mogelijk om een baan te vinden. Dat zal tijd in beslag nemen”, aldus Heleen van den Berg.

Niemand gedwongen op straat

Het Rode Kruis en Valente riepen eerder dit jaar gemeenten op om de noodopvang voor iedereen open te houden, ook na de lockdown. “We merkten dat steeds meer mensen in nood kwamen, terwijl ze volgens de regels geen recht hebben op reguliere opvang”, aldus Van den Berg.

Ze benadrukt dat niemand gedwongen op straat zou moeten leven. “Onderdak is een basislevensbehoefte voor iedereen.”

Meest recente berichten