Heeft hitte effect op het gebruik van medicijnen? Ja. Daarom is het zorgwekkend dat maar 80 procent van de ouderen die medicijnen gebruiken zich hier niet bewust van is. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis onder Nederlanders van 75 jaar en ouder.
Sommige medicijnen kunnen je temperatuurregulatie beïnvloeden. Dit zijn bijvoorbeeld medicijnen die gebruikt worden bij hart- en vaatziekten, een luchtwegaandoening, psychiatrische ziekten of diabetes.
Slechts vijf procent van de ondervraagde ouderen neemt bij hitte maatregelen, zoals het raadplegen van de bijsluiter of langsgaan bij de huisarts of apotheek.
Vraag advies aan huisarts of apotheker
Tijdens hitte is het belangrijk om alert te zijn op het effect van hitte op medicatie. Controleer daarom in ieder geval de bijsluiter. Heb je vragen of twijfel je over het gebruik van medicatie tijdens hete dagen? Raadpleeg dan altijd je eigen huisarts of apotheker.
Zij kunnen je adviseren of specifieke voorzorgsmaatregelen nodig zijn als het warm is. “Het is belangrijk dat medicijngebruikers bij twijfel contact opnemen met hun huisarts. De huisarts kan aanraden om het medicijngebruik al dan niet aan te passen gedurende de warmere dagen. In sommige gevallen kan een aantal dagen gestopt worden met de plastabletten, afhankelijk van de reden van gebruik, maar doe dit niet zonder eerst de huisarts te raadplegen,” aldus Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie aan het Radboudumc.
Zorg voor kwetsbare ouderen tijdens hitte
Kwetsbare ouderen en chronisch zieken kunnen vaak wat extra hulp gebruiken tijdens extreme hitte. Het Rode Kruis roept familie en kennissen van deze groep op deze dagen extra op hen te letten.
Ook is het raadzaam om ouderen extra te laten drinken, ook als men geen dorst heeft. Juist voor ouderen is dit belangrijk omdat de dorstprikkel bij hen minder is.