Klimaatverandering heeft de kans op extreme regen en overstromingen in Limburg groter gemaakt. Dat zeggen 39 klimaatwetenschappers van World Weather Atrribution. Ook Maarten van Aalst, directeur van het Rode Kruis Klimaatcentrum, deed mee aan het onderzoek.
De wetenschappers keken naar de extreme regen in West-Europa van vorige maand. Ze vergeleken die met regenbuien rond 1850, vóórdat de aarde warmer werd. Hun conclusie?
Door klimaatverandering valt er bij een extreme bui nu veel meer regen op één dag: 3 tot 19% meer dan eerder. En de kans op zware buien – en dus overstromingen – is 1,2 tot 9 keer groter dan vóór klimaatverandering.
Krijgen we vaker natte voeten?
Hoe warmer het wordt, hoe groter het risico op dit soort buien. De kans op overstromingen wordt dus alleen maar groter zolang de temperatuur blijft stijgen. Ook in Nederland. We moeten dus alles op alles zetten om klimaatverandering te stoppen. En ondertussen leren leven met extremer weer.
Ben jij voorbereid?
In Nederland zijn we gelukkig goed beschermd tegen overstromingen. Maar zoals in juli wel bleek, kunnen we helaas niet alle risico’s wegnemen. Een goede voorbereiding is dus belangrijk. Lees hier hoe je weet of jouw huis kan overstromen en hoe je je daarop voorbereidt.
Meer over klimaat
Hoe meer natuurrampen, hoe vaker mensen in nood zijn. En dat betekent nogal wat.