Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis Hulplijn na een jaar nog altijd vaak gebeld

Geplaatst op 15 maart 2021

‘Kan ik in coronatijd bij mijn kleinkinderen op bezoek?’ ‘Wie kan boodschappen voor me doen als ik in quarantaine zit?’ ‘Waar kan ik terecht voor een praatje?’ Het zijn zomaar enkele voorbeelden van de vele vragen die elke dag binnenkomen bij de Rode Kruis Hulplijn. Het is deze week een jaar geleden dat deze telefoonlijn werd geopend voor mensen die hulp of een luisterend oor nodig hebben tijdens de coronacrisis. Inmiddels is het nummer al meer dan 30.000 keer gebeld. En er blijkt nog altijd behoefte aan hulp: ook nu nog bellen zo’n vijftig mensen per dag.

Maart 2020 was voor veel mensen een angstige periode: wat was dit mysterieuze virus precies dat plotseling ons land was binnengedrongen, hoe kon je het krijgen en hoe kon je veilig blijven? Daarom besloten we de Rode Kruis Hulplijn op te richten. Daar kunnen mensen terecht met vragen over het virus, maar ook voor hulp bij praktische zaken als boodschappen én om gewoon even hun verhaal kwijt te kunnen.

De lijn werd al snel een succes. Vooral mensen die vragen hadden over het coronavirus wisten de telefoondienst al snel te vinden. Ze wilden weten wat het virus was en hoe ze zich ertegen konden beschermen.

De medewerkers van de Rode Kruis Hulplijn helpen mensen bij vragen, praktische problemen en behoefte aan een luisterend oor.

Praktische problemen en eenzaamheid

Inmiddels wordt de hulplijn vaker gebeld door mensen met praktische problemen. Het Rode Kruis kan in het hele land vrijwilligers inschakelen om mensen te helpen bij bijvoorbeeld het halen van boodschappen of medicijnen. “Mensen die in quarantaine zitten en geen mensen om zich heen hebben om boodschappen te doen, bieden wij de helpende hand. Maar we zien ook dat mensen met een kwetsbare gezondheid ons bellen omdat zij zelf geen boodschappen durven te doen, uit angst voor besmetting in de voor hen toch wel drukke supermarkten, “ aldus Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis.

Daarnaast wordt de hulplijn steeds vaker gebeld door mensen die zich eenzaam voelen. “Zo’n gesprek begint dan met een verkapte vraag, zoals wat zijn nu de coronaregels, maar leidt dan uiteindelijk naar de kern en dat is dat men zich eenzaam voelt of er door de coronamaatregelen even helemaal doorheen zit,” vertelt Van Schaik.

Ook valt het op dat mensen het Rode Kruis bellen omdat zij moeite hebben met de digitalisering van de samenleving. Veel communicatie is digitaal en als je geen computer of smartphone hebt of daar niet mee om kunt gaan, is dat een probleem. Alternatieven zijn lastig te vinden, ook omdat buurthuizen of bibliotheken gesloten zijn.

Ook anderstaligen geholpen

Ook mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn, kunnen sinds de zomer bij de hulplijn terecht. Zij kunnen via WhatsApp een (voice-)bericht sturen met hun vragen en worden dan teruggebeld door een Rode Kruis-vrijwilliger in hun eigen taal.

Dat dit van pas kan komen, bleek toen een Arabischsprekende man ‘s avonds op ziekenbezoek ging en na 21.00 uur naar huis ging. Hij kwam per toeval in een demonstratie terecht en wist niet waarom dit was. Door contact op te nemen met de Arabische WhatsApp-Hulplijn om te vragen wat er aan de hand was, werd hij geïnformeerd over de avondklok, die juist op die avond voor het eerst inging.

Ook hulp nodig?

Heb je zelf vragen of een luisterend oor nodig? Bel de Rode Kruis Hulplijn via 070-4455 888 (maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur). Ken jij iemand die hulp nodig heeft, maar geen Nederlands spreekt? Verwijs die persoon dan naar onze WhatsApp-Hulplijn.

Wil je meer weten over Corona?